Sverigechefen städar trappan nerifrån

Skräckexemplen på uselt chefsbeteende på fikakedjan Espresso House väcker vrede och förakt. Själv känner jag mest medlidande med de unga cheferna efter förra veckans avslöjanden i Aftonbladet. Ännu mer ömmar jag för dem efter att ha läst Sverigechefens uttalanden om att ledningsgruppen nu har bestämt att cheferna ska få utbildning i arbetsrätt och -miljö. 

Vi behöver stärka våra unga ledare. Stina Möller, Sverigechef på Espresso House efter Aftonbladets avslöjanden.

Högsta ledningens subtila fingerpekande neråt och avsaknaden av självkritik är upprörande, för utan tvekan finns den största kompetensbristen hos de i ledningsgruppen själva. Och den oförmågan är smittsam och mer förödande för verksamheten än vad en förmiddagsföreläsning i arbetsrätt för första linjens chefer kan åtgärda. 

Under de tjugo år jag har jobbat med chefer i Sverige har jag aldrig stött på en chef som har fått för sig att man kan ”dra av en timme här och där” när personalkostnaderna avviker från budget, som har beslutat att medarbetarna ska betala företagets böter ur egen ficka eller som betraktar timanställdas övertid som frivillig och därför som olönat arbete. Men så kan jag också räkna de unga chefer runt 20 från den utsatta service- eller detaljhandelsbranschen som har fått gå på chefskurs hos oss på ena handens fingrar.

Vi ligger dessvärre jättehögt i personalkostnad just nu. Hoppas att det är okej med alla att jag drar av en timme här och var. Eftersom ni inte är så bra på att svara på inlägg, så tar jag mig friheten att justera detta nu direkt. Ni får säga till om ni är missnöjda”. Skrivelse från en av Espresso Houses platschefer till medarbetarna i intern Facebookgrupp. Inlägget ska ha avslutats med en glasögonprydd smiley som ler.

Att låta en person kliva in i chefsuppdraget utan en introduktion till uppdragets tre dimensioner – leda dig själv, leda andra och leda verksamhet, och tillhörande ny kunskap och verktyg – är illa i sig. Att låta en ung person som knappt har hunnit vara medarbetare göra det är inhumant. Men att systematiskt rekrytera unga personer till chefsuppdragen på det sättet är så brutalt och korkat att jag inte finner ord. Det är receptet på stress, psykisk ohälsa och misslyckanden för såväl individer som verksamheten. 

Espresso Houses Sverigechef försvarar sig inte med att Aftonbladets avslöjanden handlar om enstaka ”rötägg” i deras chefsled. Chefernas dumheter och regelbrott är en del av kulturen/systemet och således en konsekvens av hennes och ledningsgruppskollegornas chef- och ledarskap. Men i sin PR-hantering kommer det bara ett pärlband av subtilt fingerpekande och intetsägande självklarheter som ”vi ser oerhört allvarligt på rapporteringen”, ”arbetsmiljön är helt avgörande för våra anställdas trivsel, och den i sin tur helt avgörande för företagets framgång” och ”helt klart att vi har ett stort förbättringsarbete att göra framöver”.

Det är självklart helt oacceptabelt. Vi har ett jobb att göra när det gäller att hjälpa våra chefer och ge dem det stöd de behöver. Stina Möller, Sverigechef på Espresso House

Enligt ny forskning är Espresso House långt ifrån ensamma om att ha kompetensbrist i chefsleden. Generellt har chefer idag större kompetensluckor än de chefer och medarbetare de leder, vilket är den främsta orsaken till stagnerad produktivitet och utveckling. Och de två främsta förklaringarna är just chefsbefordran innan nödvändig kompetens är på plats och chefer som inte ser sitt eget behov av ny kunskap och utveckling.

Chefers haltande kompetens påverkar inte bara deras förmåga att lyckas i sitt uppdrag, den är också smittsam. Chefen som inte jobbar med sin egen utveckling får sannolikt underställda chefer och medarbetare som inte heller gör det. Och det kommer ytterligare att förvärra den redan oroväckande kompetensbristen.

Summa summarum och det kommer inte som någon nyhet för någon av oss; trappan städas bäst uppifrån. Därför vore det så föredömligt hedersamt och affärsmässigt klokt om Espresso Houses Sverigechef hade förstått och sen medgett att hon och övriga i ledningsgruppen inte riktigt har begripit hur viktig chefernas förutsättningar och kompetens är för anställdas trivsel och företagets framgång. Att de som ledningsgrupp har misslyckats och att de behöver se över inte bara sina underställda chefers kompetens, men framförallt resurstilldelningen och hur de ska leda, mäta, följa upp och stödja dem. Och så finalklämmen som man bara drömmer om; Steg 1 i det arbetet är att vi i ledningsgruppen ska få lära oss hur vi bäst leder chefer. Vi ska gå en utbildning.

Men det kommer inte hända för på Espresso House städar man trappan nerifrån. Förste linjens chefer ska få en föreläsning i arbetsrätt och arbetsmiljö och så blir det nog bra sen. Det är så dumt att det inte är klokt. Jag kan inte annat än skicka de unga och utsatta cheferna en varm och ömmande tanke samt en uppmaning om att fundera över sitt chefsuppdrag.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen