Tre chefer som ännu inte förstått att år 2019 lurar du ingen

Kompisen berättar hur smärtsamt det är för hans katolska mamma att som skild och omgift inte längre få bikta sig. Mina två andra, spanska – även de katolska – vänner nickar medkännande. Jag, den pragmatiska protestanten frågar varför hon inte bara gör det, för prästerna i Sverige vet ju ändå inte att hon skilde sig i hemlandet Polen typ tjugo år tidigare. Det har snart gått trettio år sedan samtalet, men jag minns fortfarande hur alla tre kippade efter andan. Tagna, men tålmodigt som till ett barn förklarade de att ”Vibeke, you don’t trick the priest”

Jag har ofta skämtat om mitt oförstånd och min enfaldiga fråga, men åtskilligt oftare har deras svar återkommit till mig som en vägvisare; ”Du lurar inte prästen”. Eftersom präster inte finns i mitt liv, menar jag i en större betydelse. Oavsett hur stor frestelsen är, så försök inte. Det är alltid någon som ser dig.

Jovisst fanns det en tid då chefer kom undan med bedrövligheter av alla valörer. Men 2019 förvånas jag stort när nyheter briserar om chefer som beter sig som om det fortfarande vore 70-tal, eller tidigare. Chefer som otidsenligt anser sig vara allsmäktiga och oantastliga och som tror de kan komma undan med ”att lura prästen”. Jag häpnade därför när jag i veckan läste… 

… om Svenska Kraftnäts internrevisor som uppmärksammade generaldirektör Ulla Sandborgh och styrelseordförande Bo Netz om säkerhetsbrister. Detta skedde i oktober, men redan i maj hade säkerhetschefen varnat för att det fanns brister i myndighetens säkerhetsarbete. Ingen av dem fick gehör hos sina chefer. 

Dagens Nyheter (DN) har senare rapporterat om flera brister i myndighetens säkerhetsskyddsarbete. Bland annat har chefer och konsulter anställts eller anlitats utan ordentlig säkerhetsprövning. Efter skandalen på Transportstyrelsen skulle man kunna förvänta sig ett skyndsamt chefsagerande i frågor som dessa, men myndigheten medgav säkerhetsbristerna först i början av januari 2019 efter att DNs granskning publicerats. I samma veva anmälde Svenska Kraftnät sig själva till Säpo.

"De brister som framkommit är allvarliga, i synnerhet vad gäller säkerhetsarbetet. Det är bra att Säpo kopplas in och att Svenska Kraftnät vidtar åtgärder med anledning av det som framkommit".Ibrahim Baylan (S), energiminister 

DN avslöjade också att Svenska Kraftnäts HR-chef raderade flera hundra mejl för att undvika att de skulle lämnas ut i samband med internutredning. Mejlen har – föga förvånande – enkelt återskapats i efterhand. Det är ett beteende av en myndighetschef/anställd som när DN utreder kommenteras så här:

”Det är rent av korkat, men också kriminellt.” Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

… om Södersjukhuset som sen tio år tillbaka har en lättbegriplig visselblåsarfunktion. I januari 2018 skrev därför sju anställda ett brev riktat till sjukhusets chefer, med uppmaning om att agera mot en läkare som har polisanmälts för våldtäkt – vilket de varnar för inte var en ”enskild händelse”. Men den enda reaktionen blev att brevskrivarnas chef berättade för läkaren om brevet, och avsändarnas namn – utan deras medgivande. Enligt Södersjukhusets egen policy så ska personer som utreds för brott stängas av, och anmälningar via visselblåsarfunktionen ska behandlas med absolut sekretess.

Södersjukhusets ledning gick först i försvar, men backade sen och medgav att de hade brustit. I måndags fick läkaren sparken. Två år har gått sen första polisanmälan om våldtäkt (av en kollega) och ett år har gått sen cheferna fick brevet. Läkaren står sen januari även åtalad för försök till våldtäkt under sommaren 2018.

"Jag vill be de som larmat om dessa missförhållanden om ursäkt för hur vi har hanterat den här situationen och om det finns andra medarbetare som inte känt sig lyssnade på", Mikael Runsiö, vd, Södersjukhuset, i ett pressmeddelande 28 januari 2019.

Jag fattar pressen att leverera och att cheftankarna kanske inte alltid är helt klara, men dessa historier visar för mig helt obegripliga chefsbeslut. För de senaste decennierna har underställda chefer och medarbetare tränats hårt till att ta ansvar och se till verksamhetens bästa. Det har upprättats visselblåsarfunktioner och det har aldrig varit enklare att anonymt kontakta en journalist eller dela chefers bedrövligheter i sociala medier. Den kombinationen lovar dåligt för alla chefer som häpnadsväckande nog fortfarande tror att de kan ”trick the priest”. Och tack och lov för det. Och tack och lov för den växande grupp modiga, ansvarsfulla och tidsenliga chefer och medarbetare som vågar ”vissla”. Och som vägrar låta sig (och verksamheten) luras.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

24 07

Mellanchefsuppdragets olycksaliga tristess

Av Vibeke Pålhaugen

I helgen var det 50 år sedan Neil Armstrong som första människa gick på månens yta, den 21:a juli 1969. Och när vi firade ”det lilla steget för människan,… Fortsätt att läsa->

10 07

Chefen som ingen vill ha före sig på talarlistan

Av Vibeke Pålhaugen

Chefsikonen Lee Iacocca gick i förra veckan bort i en ålder av 94 år. Den hyllade amerikanska företagsledaren var en av världens första kändis-vd:ar, och mannen… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen