Vissa chefsgrupper förväntas nu börja tänka själva

Hoppet om att vi så sakteligen skulle få återgå till det normala försvann den sista dagen i juli, när Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten uppmanade till fortsatt hemarbete fram till årsskiftet. För många chefer (och medarbetare) var det beskedet så betungande att man kan ha missat myndighetsrekommendationens andra mening

”Vid långvarigt hemarbete är det extra viktigt att arbetsgivaren beaktar sitt arbetsmiljöansvar.”

Tegnell tydliggjorde vid presskonferensen:

”Det finns signaler om att hemarbete och att vara så socialt isolerad kan ge negativa effekter på det psykiska välbefinnandet”. 
”Arbetsgivare måste fundera över hur man lägger upp det”.

”Arbetsgivare” – det vill säga att Tegnell adresserar oss chefer. Coronavåren tog oss på sängen, och vi hängde med efter bästa förmåga genom att luta oss mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men inför hösten förväntar sig myndigheten att vissa chefer ska ta ett större helhetsansvar, och uppmärksamma ett bredare folkhälsoperspektiv gällande hemarbete. Det gäller förstås smittoaspekten, men också andra risker som för psykisk ohälsa och belastningsskador till följd av undermålig ergonomi i hemmaköket. Dessutom finns verksamhetsperspektivet, som inte ingår i Tegnells ansvarsområde men som på sikt kommer påverka folkhälsan om arbetsplatser går förlorade.

Det kan kännas oöverstigligt svårt att lägga upp höstens arbete och fatta rätt beslut, och oavsett vägval kommer någon bli arg, upprörd och orolig. Men genom att ta in och förstå forskningen och de eldigt oense experternas olikheter och bevekelsegrunder kan vi göra avvägningar mellan alla punkter på pros- and conslistan. 

Det avgörande blir att förmå se helheten, och inte bli alltför kortsiktig vare sig bakåt- eller framåtblickande. I många sammanhang framställs det som att hemarbete ”uppfanns” med covid-19-våren 2020, men det finns mängder med lärdomar och fakta att hämta från decennier av studier och forskning kring tjänstemän som jobbar hemifrån. Exempelvis frågan om produktiviteten som enligt de hemskickade anställdas egna omdömen har ökat under vårmånaderna 2020. Utifrån ett längre perspektiv och mer vetenskapliga forskningsmetoder stämmer det inte överens med tidigare data. 

Mr. Nadella said that raw productivity stats for many of Microsoft’s workers have gone up, but that isn’t something to “overcelebrate.” More meetings start and end on time, but “what I miss is when you walk into a physical meeting, you are talking to the person that is next to you, you’re able to connect with them for the two minutes before and after.” 

“One of the things I feel is, hey, maybe we are burning some of the social capital we built up in this phase where we are all working remote. What’s the measure for that?” Satya Nadella, vd Microsoft i en intervju i The New York Times, 14 maj 2020.

Annan intressant faktum är att få jobba-hemifrån-tjänstemän pre-corona faktiskt jobbade hemifrån – men istället från ett hyrt skrivbord på ett kontorshotell eller från något fik. Det ger också en tydlig signal till oss chefer om vad människor faktiskt behöver för att må och prestera som bäst. 

Att känna tacksamhet över att som chef faktiskt få fatta besluten (som sannolikt sällan kommer handla om antingen eller), kan underlätta. För det är en lyx som absolut inte unnas alla chefer. Inom exempelvis vård, omsorg, skola, förskola, detaljhandel, kollektivtransport eller lokalvård kommer chefer och medarbetare under hösten liksom under våren inte att ha något val alls, än att gå till jobbet som vanligt. Med allt vad det innebär av risker och stor oro. Det är som livet i stort självklart inte rättvist, men för grupper av kontorsarbetande tjänstemän finns det nu alltså ändå hopp om att så sakteligen få återgå till det normala. Det skulle gynna såväl individer som verksamheters välmående att utvalda chefer lever upp till Folkhälsomyndighetens förväntningar om att tänka mer själva och ta fram ett eget upplägg för höstens arbete.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen