Chefer utan skam

Det finns chefer som tar för sig. Bara senaste året har vi fått vara med om Wallström och Hultqvists lägenhetsaffärer, Kommunalchefers porrklubb, vräkiga konferensresor och egenproducerade vin, Swedbankchefers omfattande fastighetsaffärsbisyssla och SCA-chefers privatjetresor och påkostade jaktturer. Och förra veckan fick vi vara med om en förorättad ordförande för Swedbank som anklagar ägarna för att inte ha betett sig enligt regelboken då de petade honom. För en 70-talistironiker som mig är den kränkta Anders Sundström sorgligt underhållande med tanke på att han sparkas just för att han med stor maktfullkomlighet gång på gång har agerat utanför regelboken. Nu senast i februari samband med avsättningen av Swedbanks vd Mikael Wolf.

I vår omedelbara närhet finns det uppenbarligen stöd för påstående att makt korrumperar. Eller att den i varje fall kan göra det. Också forskningen har påvisat att makt påverkar det mänskliga psyket. Människor som upplever att de har makt tänker, känner och agerar annorlunda än människor som känner sig mer maktlösa.

Maktens plussidor är många. Vi chefer behöver ur en praktisk synvinkel makt för att överhuvudtaget kunna utöva vårt uppdrag. I tillägg ger makt en känsla av kontroll och ökat välmående samtidigt som den lyfter den individuella prestationen genom ett mer kreativt tänkande, en förmåga att fokusera över längre perioder och genom att information bearbetas mer effektivt. Makt är således mycket mer än nice-to-have för chefer.

 

Men makt har också två avigsidor som vi ska akta oss för. Makt korrumperar inte automatisk, men enligt forskningen ändrar den det mänskliga psyket och chefsbeteendet i två riskfulla dimensioner:

1) GRÄNSLÖS: Makt ger lägre hämningar
Makt ger lägre hämningar och mindre respekt för sociala normer och regler. Makten kan därför göra oss till större fuskare, bättre lögnare och mer oförskämda.

Så kan det förklaras att du med största självklarhet som en av landets lagstiftare sniker dig förbi hela lägenhetskön, att du likt en korvkioskägare blandar ihop din privatekonomi med jobbets och att du far och flänger i privatjet samtidigt som du kräver att medarbetarna åker SJs 2:a klass. Eller att du i tv-rutan kränkt anklagar någon för att inte har följt de regler som du själv känner dig helt befriad ifrån.

Chefer som har bra med makt är alltså mer benägna att bryta sociala normer och regler än andra. Att chefer med mycket makt i de flesta fall kommer undan med att ta för sig för den egna vinningens skuld göder i sin tur såväl hämningslösheten som det oetiska eller olagliga beteendet. Och om någon makttung chef blir påkommen så blir de chockade och irriterade över att omgivningen förväntar sig att de ska bete sig som andra. Ingen kan väl kräva att en hårtarbetande minister ska hitta bostad inom regelverket som de övriga 40.000 som flyttar in till Stockholm varje år eller än mindre att en styrelseordförande ska flyga reguljärt?! För det finns som bekant folk och så finns det folk, vilket leder oss över till maktens andra riskfulla beteendepåverkan; ökat självfokus.

2) EGO: Makt ger ökat självfokus
Med makt höjs också fokus på den egna personen. Mer exakt ökar den hur viktig man tycker man själv är relativ till andra människor och den ökar sannolikheten för att man prioriterar sina egna behov framför andras. Det i sin tur påverkar inte bara hur vi ser på andra människor och fattar beslut, men också empatin och förmågan att lyssna.

Så kan det förklaras att du med största självklarhet buteljerar vin och reser på lyxresor för dina lågavlönade medlemmars pengar eller att ditt sätt att sparka vd’en styrs mer av din vilja att rädda ditt ordförandeuppdrag än bankens bästa.

För alla chefer är makt en tillgång och en nödvändighet för att få jobbet gjort. Men den har sina avigsidor som kan leda till fusk, lögner, oförskämdhet, brist på empati och noll lyhördhet. Lite av dilemmat är att lägre hämningar och högre självfokus också kan vara tillgångar i chefsjobbet. För visst har de flesta av oss mött chefer utan skam i kroppen som har ingjutet såväl respekt som avundsjuka? Jag tänker på de hederliga och modiga cheferna som vågar fråga, ifrågasätta eller agera när vi andra knappt vågar tänka tanken. Trots denna fina chefsgrupp och den stora gruppen hederliga chefer som har lite mer hämningar och lite mindre självfokus, så får vi bära att den lilla gruppen av chefer som utan skam tar för sig för den egna vinningens skuld starkt cementerar fördomen att alla chefer är korrumperade.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen