Varför stjäl medarbetarna mer pennor och annat på jobbet?

Att anställda stjäl kontorsmaterial och annat från arbetsplatsen är inget nytt, men det är ett snabbt växande problem i miljardkronorsklassen.

Vem bryr sig egentligen om ifall post-it-block, toarullar eller häftapparater åker ner i väskan vid arbetsdagens slut? Arbetsgivaren och Arbetsdomstolen gör det, men bland de anställda har det blivit mindre tabu att stjäla från sin arbetsplats. Men vad ligger bakom vågen av kontorsmaterial-stölder på våra arbetsplatser? 

En artikel i The Atlantic ger följande förklaringar

  • Mindre övervakning
  • Möjligheten att enkelt vidaresälja saker över nätet
  • Sjunkande medarbetarengagemang som i sin tur ger mindre lojalitet
  • Ändrat arbetssätt – att jobba hemifrån ”legitimerar” att ta med sig saker hem från kontoret
  • Mycket vill ha mer – ”moral disengagement”


Forskning visar att småtjuverier som av en penna eller ett post-it-block kan vara en ingångsport till tyngre brott. Förklaringen till detta är en social-kognitiv process vid namn ”moral disengagement”. Processen är enkel; vi inleder en inre monolog som förminskar det oetiska beteendet (att det är okej att stjäla dessa toarullar för att jag jobbar så mycket hemifrån). Jag har faktiskt rätten på min sida/jag förtjänar det-tänket gör att brotten lätt eskalerar i dignitet.

Du som chef ska veta att stölderna kostar miljarder, och att Arbetsdomstolen ser det som ett allvarligt brott mot lojalitetsplikten. Och att oavsett egendomens värde så är stöld normalt grund för avsked. Kanske är det – sorgligt nog – behövligt att du som chef tydliggör vem som äger arbetsplatsens kontorsmaterial.

Läs mer i The Atlantic-artikeln ”Workplace Theft Is on the Rise”
 

Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: xixinxing

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen