Ericssons vd är ”heligt förbannad”, och det kan man ju förstå. Under två decennier har företaget ägnat sig åt korruption och mutaffärer i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait och Vietnam.
I helgen kom nyheten att de måste betala en förnedrande rekordbot om 10 miljarder kronor. Aktiekursen är opåverkad, kanske främst för att Ericsson redan i september aviserade att de hade avsatt 12 miljarder för ändamålet. Men miljarderna är inte det som upprör Ericssons vd och ledningen räknar inte heller med att mutaffärerna ska drabba företaget långvarigt. De finansiella målen 2020–2022 är oförändrade.
Ericssons vd Börje Ekholm har suttit i styrelsen sedan 2006 och varit dess vd sedan januari 2017. Det som nu gör honom så ”jävla förbannad” är att mutaffärerna är en belastning för honom och Ericsson. Femtiotalet personer har fått lämna, företagets rykte har besudlats, det finns saker som måste förbättras i företagskulturen och de interna processerna och slutligen ska ”rötäggscheferna” ställas till svars och bonus måhända återbetalas. Förstå hur jobbigt det är. För honom och för övriga miljonavlönade chefskollegor i Ericssons ledningsgrupp.
Emotionellt är man ju jävla förbannad”. Börje Ekholm berättar till Di att han vill sätta åt tidigare medarbetare, 8 december 2019
Vi vill att det är kanaljerna som ska stå ansvariga för sitt beteende och emotionellt är jag heligt förbannad”, Börje Ekholm, SvD, 7 december 2019
Vi har haft vissa anställda i några marknader som var verkställande och agerade av illvilja och som medvetet inte implementerade regelverket, vilket möjliggjorde att de kunde ingå transaktioner för olagliga ändamål.” Börje Ekholm, presskonferens 7 december 2019
Omkring 50 personer har lämnat oss som en konsekvens av den pågående utredningen.” Börje Ekholm, kvartalsrapporteringen, oktober 2018
”Vi måste erkänna att bolaget har misslyckats tidigare.” Börje Ekholm, pressmeddelande, september 2019
Det hade varit välkommet om Börje Ekholms ilska och oro inte bara hade begränsat sig till hans eget hus. Tänk om han så här i jultider hade visat lite klädsam ångest inför den skada Ericssons mutaffärer har åsamkat invånarna i Kina, Kuwait, Indonesien, Djibouti och Vietnam samt telekombolagets konkurrenter med anställda. Eller åtminstone något lite tecken på att han har förstått att Ericssons mutor har drabbat andra än Ericsson mycket mer, och varför mutaffärer är förbjudna.
Korruption fördjupar fattigdomen i världen, undergräver demokratin och skyddet av mänskliga rättigheter, skadar handel och hindrar investeringar, äventyrar god samhällsstyrning, minskar förtroendet för samhällets institutioner och för marknadsekonomin.
Källa: Transparency Sweden
Corruptiondistorts the activities of the state and ultimately takes a toll on economic growth and the quality of people’s lives.
Källa: IMF
Corruption hurts everyone whose life, livelihood or happiness depends on the integrity of people in a position of authority. Corruption holds back economic development, prevents a free market operating for businesses and consumers, and further exploits already marginalized groups.
Källa: Transparency International
Korruptionsforskning och -statistik visar att det är den enskilda människan – oftast de som har det sämst från början – som drabbas hårdast. Ekholm tycks ha missat den verkliga kostnaden för att Ericsson systematiskt och över nästan två decennier har använt sig av mutor för att vinna affärskontrakt. Att det inte främst handlar om miljardboten, advokaträkningarna, varumärkesreparationen, internt kulturarbete och miljonavlönade chefer som nu behöver ägna sig åt krishantering. Nej Börje Ekholm; att många på Ericsson ansåg att en sämre tillvaro för landets sämst ställda invånare var ett pris värt att betala för att förmögna svenska Ericsson skulle kunna kamma hem affärerna – det är något att vara ”heligt förbannad” över.
Förmågan att säga nej som chef – på alla nivåer – är ofantligt viktigt eftersom våra beslut påverkar så många. Vi ska självklart följa de lagar och regler som finns, men framförallt är det avgörande för vår förmåga att faktiskt säga nej att vi har en egen moralisk och etisk kompass. Att vi bottnar i varför jag inte ska ägna mig åt mutbrott i Vietnam eller Djibouti trots att det garanterat kommer innebära att Ericsson förlorar affären.
Enligt Arbetsmiljöverket upplever tjugo procent av Sveriges arbetsgivare – det vill säga vi chefer – det som svårt att säga nej trots lagtext och regelverk. Hela 1 av 5 chefer anser sig tvingade att bryta lagar, regler och god moral för att verksamheten ska vinna konkurrensfördelar. Det är dräpande att så många i grunden hederliga chefer och tjänstemän påför andra skada och riskerar sitt goda samvete och sin nattsömn, men också böter och fängelse för att säkra ägarna (olagligt) god avkastning.
Ekholm är i dagarna ”heligt förbannad” över alla ”rötägg” inom Ericsson som inte orkade/ville/förmådde säga nej. Om Ekholm är förbannad, då undrar jag vad alla nedtystade och ignorerade Ericsson-chefer som under tjugo år blåste i visslan känner idag? Alla de som kämpade just för att de hade en tydlig bild av korruptionens miserabla konsekvenser för ländernas invånare, men som blev avvisade och förminskade av bland annat Ekholm – som nu förbannar att det hela skapar besvärliga konsekvenser för honom, ledningsgruppskollegorna och varumärket Ericsson. Jag hittar inte ord att beskriva den nivån av ilska, men särskilt heliga är de nog inte.
Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.
15 02
– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->
25 01
Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->
Läs alla blogginlägg i arkivet