Vd:ns ultimatum till medarbetaren kom mitt i natten på Linkedin

”Om du inte gillar det så kan du hitta dig ett annat jobb.” Den repliken har säkert farit genom huvudet på de flesta chefer, men tack och lov sällan eller aldrig ur munnen. För det misstaget vill man bara inte göra som chef. Men när Norwegians vd Jacob Schram natten till lördag gjorde precis det, var det också på ett mycket svårslaget uselt sätt. 

Schram tog över som vd för Norwegian i januari 2020, och redan då var flygbolaget i djup kris. Sen kom coronapandemin och bolaget har nu bara 7 av 160 flygplan i trafik. Det är tuffa dagar på jobbet för såväl chefer som medarbetare. Och i fredags la Schram på sin egen Linkedinprofil ut ett ”Dear friends”-brev. Det riktar sig till nuvarande och tidigare anställda, varav tusentals har blivit utestängda från bolagets e-post och datasystem. Många blev upprörda och skrev svarsinlägg, bland annat en kabinanställd  som skrev att brevet är ”respektlöst mot alla anställda i Storbritannien som fortfarande inte vet vad som kommer att hända med dem”.

Personen slutade i december 2019, men det hade kanske Schram inte koll på och under fredagsnatten får vd:n för sig att det är en god idé att svara (den inbillade/den tidigare) medarbetaren som följer:

”…If you are not satisfied with what we are doing I suggest you find another airline to work for!” 

När Schram vaknar lördag morgon inser han – med eller utan hjälp – att hans ord är ”stötande”. Han tar bort inlägget, men skadan är redan skedd och händelsen sprids av de stora medierna i Norge. 

Det passivt aggressiva ultimatumet ”gilla läget eller sluta” är elakt och kränkande. Det kan spegla en trött chef utan tålamod kvar, som inte orkar med att beslut ifrågasätts. Total auktoritet och tyst lydnad är drömmen för chefen som är slutkörd och har tappat greppet. Det kan också vara signum på en chef som aldrig har förstått ansvaret och vad det innebär att vara en ledare; nämligen att tålmodigt lyssna, skapa förståelse och utveckla människor.

Självklart finns det tillfällen när chefen behöver meddela en medarbetare att fler samtal och diskussioner inte kommer leda någon vart, att nu blir det på det här sättet och därför behöver du kunna acceptera det och arbeta därefter. Och helt klart finns det mer sällsynta fall när ihärdiga insatser inte leder till utveckling och chefen behöver initiera samtal med en medarbetare om att det bästa är om hen lämnar. Det finns emellertid aldrig tillfälle att yttra de aggressiva och stötande orden ”om du inte gillar det, så kan du hitta dig ett annat jobb.” Och att göra det mitt i natten full publik på sociala medier är hårresande omdömeslöst, orkeslöst och elakt. Samt avslöjande. Schrams aktiviteter natten mellan fredag och lördag säger mycket om hans duglighet som ledare just nu, oavsett om det beror på trötthet eller annat. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

21 04

Hypnos och andlig coaching kunde inte fixa medarbetarna, så chefen testar svordomar

Av Vibeke Pålhaugen

Ett "spirituellt" ledarskap sägs han utöva, Jan Ryde, ägare och vd för det svenska lyxsängföretaget Hästens. Men det handlar om flummigheter långt över… Fortsätt att läsa->

08 03

Den mörka skuggan försvinner lovar han, men också att det kommer bli konsekvenser

Av Vibeke Pålhaugen

Jag försöker få de för mig nu bevingade orden att sjunga i skallen varje gång vardagen känns covid-19-på-n’te-månaden-motig. För hur kämpigt… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen