Vd:s kvällsdopp var outhärdligt, men fångades lyckligtvis inte på film

Ingen visste var de skulle fästa blicken, och alla – förutom vår vd – förenades i ett tyst rop om att ”ta mig härifrån”. Efter två glas vin på sommarfesten hade vd:en fått för sig att ett spontant kvällsdopp var en god idé. Och nu sprang han framför oss spritt språngande naken och uppmanade oss hojtande att göra samma sak. På grässlänten stod ett hundratal finklädda och tagna medarbetare som inte gjorde som chefen sa. Att vi fick se en väldigt privat sida av chefen förmår jag än idag 25 år senare inte skratta åt. Hans omdömeslöshet påverkade för alltid vårt förtroende för honom, men för att få en dräglig arbetsvardag förträngde vi och låtsas som att det aldrig hade hänt. 

Jag kom att tänka på händelsen förra veckan då tidningar och sociala medier fylldes av bilder på och skriverier om tre av våra partiledare som gått på festfixaren Micael Bindefelds 60-års kalas. Generöst bjöd han sina 142 närmaste vänner – kändisar och makthavare – på fem dagars lyxresa i Israel. Den första kritiken som dök upp var att partiledarna Ebba Busch Thor (KD), Nyamko Sabuni (L) och Ulf Kristersson (M) åkt på en ”mutresa”. I juridisk mening kräver mutbrott att deras vänskap med Bindefeld inte är ”ytlig eller närmast obefintlig”. Det måste vara högst sällsynt att en person vid ett och samma tillfälle är personlig vän med partiledarna för tre av landets största politiska partier, men har man som Bindefeld klarat av miraklet att odla fram 142 nära vänskaper så ska man kanske vara öppen för andra under också.

De tre partiledarna fick också mycket kritik för att de som politiker överhuvudtaget hade tackat ja till kändisfesten vilket i sig var olämpligt, och för att timingen var omdömeslös. Centerledaren Annie Lööf som hade tackat nej till Bindefelds kalasinbjudan sa att hon inte ville ta fem dagars semester en vecka efter Riksdagens öppnande när det är så hektiskt på jobbet. Hon ville inte heller prioritera bort de blocköverskridande samtalen om gängkriminalitet som var inbokade i slutet på förra veckan. Stefan Löfven (S) var inte bjuden, så han slapp prioritera.

Jag sympatiserar med Lööfs beslut, men samtidigt kunde jag ha blundat och låtit de tre andra partiledarnas – i mina ögon - omdömeslöshet passera precis som kollegorna och jag gjorde med vår vd för 25 år sedan. Om det bara inte vore för en sak; nämligen att vad de gjorde på festen flitigt och färggrant har dokumenterats i sociala medier. Vi har fått se flinande, kändiskramande och till råga på det halvnakna och bikiniklädda partiledarkroppar. Måhända är jag pryd och kanske vinner man som ledare för ett kristdemokratiskt parti förtroende och väljare på att synas i bikini kramandes kändisar i sociala medier. Men kollar man på listan nedan över hur de chefer som är mest framgångsrika i sociala medier gör, så är det lyckligtvis varken särskilt privat eller avklätt: 

Lyfter kunden, men aldrig i syfte att sälja
De ger mening till verksamheten genom att fokusera på varför de går till jobbet; nämligen kunden. (Exempel: Tim Cook, Apple)

Ger beröm och uppmärksamhet till medarbetare och samarbetspartners
De ger verksamheten ett ansikte som medarbetare, kunder och partners bättre kan relatera till. (Exempel: Hans Vestberg, Verizon)

Visar på en verksamhet som är på väg framåt 
De skapar uppmärksamhet och spänning kring vad som händer i verksamheten. (Exempel: Satya Nadella, Microsoft)

Tar ansvar
De visar engagemang i samhällsfrågor och i händelser utanför verksamheten. Det är ett sätt att visa personlighet, men också att bygga bilden av ett värderingsstyrt och ansvarstagande ledarskap. (Exempel: Sheryl Sandberg, Facebook)

 

Sommarfesten för 25 år sen dokumenterades inte av någon, men 2019 skulle vd:ns vårsläpp ha fångats på film och bild och erbjudit både nya outhärdliga vinklar och oändlig repris. Uppgiften att förtränga eller låtsas som ingenting skulle ha varit omöjlig, och precis samma sak känner jag efter partiledarnas vistelse i Tel Aviv. Men riktigt upprörd förmådde jag inte bli eftersom vi i medierna samtidigt fick följa en svensk världsledare på plats i USA. Framtidens ledare tycks ha bättre omdöme och mer engagemang och vara helt ointresserade av att prioritera kändishäng framför arbetsuppgiften. 

Jag har ingen önskan om att träffa president Trump. Det jag försöker göra nu är att skapa allmänbildning och informera människor om vad som händer och jag ser inte vad ett möte med Donald Trump skulle göra rent konkret”.
Greta Thunberg, 22 september 2019, i USA

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

04 08

Det ledningen inte orkar och förmår är ironiskt nog just det de värderar högst och kräver – av andra

Av Vibeke Pålhaugen

Att göra det är i ropet men resultatet är magert, och att det saknas en koppling kommer inte som någon överraskning. Mer än 80 procent av våra verksamheter jobbar… Fortsätt att läsa->

28 07

Det spelar ingen roll vilken kris det handlar om – hon är chefen jag vill ska leda mig genom den

Av Vibeke Pålhaugen

De rör till tårar, lockar till skratt – och världen tycks för en stund vara en alldeles, alldeles underbar plats. Många med mig har en handfull av dem; Youtubeklippen… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen