Vettig feedback till chefer

Under femton år har jag aldrig hört något annat än ”bra jobbat” från min chef, suckade chefen uppgivet. Svaret på frågan om vad hen kunde göra åt saken kom snabbt: ”Jag kan fråga.” Vid nästa ”bra jobbat”-tillfälle bestämde chefen sig för att säga ”så roligt att du uppskattar mitt arbete. Skulle du kunna berätta mer specifikt vad du tyckte det var jag gjorde bra?”.

“The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place.” George Bernad Shaw

Chefer tillhör den yrkeskategori som får minst feedback på jobbet, och det har en olycklig påverkan inte bara på utveckling och prestation, men också på chefers engagemang och välmående.

Att fråga sin chef (kollegor eller medarbetare) om återkoppling är en klok väg att gå. Studier visar att chefer som gör det upplever att de presterar bättre och blir mer nöjda. Men det räcker inte att du förmår chefen att bli mer generös med frasen ”bra jobbat!”. För att feedback ska ha värde för dig som chef – och för verksamheten – så krävs det enligt all forskning mer tydlighet, omtanke och uppmärksamhet. I de bästa av världar tar du därför din chef genom följande nio frågor:

Mer än uppskattning
Jag upplever att jag får massor av uppskattning på jobbet, men jag saknar en tydlig bild av vad jag behöver jobba med.

Fokus på helheten
Jag skulle därför behöva din hjälp i chefsvardagen och svar på frågan: För att jag ska bli mer effektiv som chef, vad ska jag göra mer eller mindre av?

Anpassat organisationen
Jag skulle önska din bedömning utifrån verksamhetens överordnade mål, värderingar och syn på det goda chef- och ledarskapet – mer än dina personliga övertygelser eller preferenser.

Beteende och specifikt
Fokusera gärna på vad jag har gjort och sagt, och undvik luddigheter som ”bra jobbat”, ”inspirerande” eller ”oprofessionell”.

Fakta och inte tolkningar
Utgå från fakta (kring vad jag har gjort och sagt), och undvik personliga tolkningar av mig som person, som att jag är ”konflikträdd”, ”ambitiös” eller ”ansvarstagande”.

Mönster
Det har störst värde för mig om du hjälper mig att se mönster i mitt chefsbeteende, mer än hur jag löser enstaka arbetsuppgifter eller leveranser.

Effekt
Beskriv gärna effekterna av det jag gör bra och det jag gör mindre bra.

Prioritera
Eftersom jag är som människor är mest och bara kan ta mig an ett fåtal beteendeförändringar åt gången, är jag tacksam för ditt stöd att också prioritera mina utvecklingsområden.

Positiv och negativ feedback
Och slutligen; jag önskar dina åsikter om både vad jag gör bra (som jag kan göra ännu mer av och ännu bättre) och vad jag gör mindre bra (som jag ska förbättra eller sluta med).

Känns det som nio möjliga frågor du kan ta med din chef? Om tårtbiten blir för stor att svälja på en gång, så gör som den uppgivna chefen. Börja med att vid specifika tillfällen ställa hur- och vad-frågor kring din arbetsprestation. Som exempelvis ”vad är en sak jag kan göra bättre?”, ”kan du förklara vad du menar med ”konflikträdd?” eller ”vad specifikt tyckte du var grymt bra med den rapporten?”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen