En bekväm chefskrycka

Hela familjen samlad till middag i farmors stora kök. Smakade köttet, frågade hon angeläget. Jag var åtta år och snabb att svara att nej, köttet var inte alls gott. Curlingföräldrar hade inte uppfunnits än på 70-talet och jag fick en rejäl avhyvling över bordet. Jag fick min första lektion i att ”linda in det” eller sandwichmetoden för feedback som det heter på affärsspråket.

Att använda sandwichmetoden i chefsrollen är ett elände. Att linda in den negative återkopplingen underminerar inte bara budskapet och sannolikheten för effekt, men också relationen till medarbetaren. Jag har fyra goda skäl till att avstå från smörgåsfeedback i chefsjobbet:

 Negativ feedback utan effekt
I bästa fall urvattnas chefens budskap om vad det är som inte fungerar och som behöver ändras. I värsta fall försvinner det chefen egentligen vill ha sagt helt och hållet.


 Förlorat chefsverktyg; Positiv feedback
Sandwichmetoden underminerar inte bara effekten av negativ feedback. Även chefens positiva återkoppling vid andra tillfällen blir mindre verkningsfull. Om en medarbetare vid upprepade tillfällen utsätts för sandwichmetoden så vill personen med tiden lära sig att positiv feedback är första versen på en klagosång från chefen. Istället för att lyssna och ta in chefens lovord vill medarbetaren ägna sig åt tankeexercisen “Undra vad jag har jag gjort för fel?”Positiv feedback är ett mer potent chefsverktyg än negativ feedback i arbete med att få medarbetarna att gå i rätt riktning. Att förlora det verktyget vill ingen chef!

 Förtroendeförstörare
Vilken chef skulle förmå inleda ett negativ feedbacksamtal som följer (Schwarz (2013)):

Alex and Stacey, I have some negative feedback to give you. I’ll start with some positive feedback to relax you, and then give you the negative feedback, which is the real purpose of our meeting. Then, I’ll finish with more positive feedback so you won’t be as disappointed or angry with me when you leave my office. How does that work for you?”

Det låter löjligt, eller hur? Sandwichmetoden är varken respektfullt eller respektingivande. För även om chefen inte uttalar strategin, så utläser medarbetaren den. Och tappar förtroendet.

 En bekväm chefskrycka
Tanken om att det negativa landar bättre om det kommer något snällt först och därefter har saknar stöd i forskning. Mängder av studier visar att sandwichmetoden snarare har motsatt effekt. Orsaken till att många chefer trots vetenskapen väljer att linda in den negativa återkopplingen att alternativet upplevs som obekvämt. Nämligen att gå rakt på sak och våga stanna vid det som inte fungerar.
Always be positive,’ is the worst advice you could ever give or receive when correcting worker conduct”.
Aubrey Daniels

Trots min avsmak för att linda in saker, så kan jag idag hålla med mina föräldrar om att farmor inte förtjänade min raka och hårda återkoppling. Främst för att det inte var feedback men bekräftelse hon önskade. Men också för att jag varken hade ansvaret eller förmågan att bidra till att utveckla hennes kokkonster. Det är den svåra balansgången för oss chefer; när gå rakt på sak och när nicka glatt och tugga vidare!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen