Chefens ”trevlighet” är en outhärdlig pina för alla drabbade

När jag som Springsteen sjunker ner i ”57 channels and nothin’ on-hålet” har go-to-tv-serien i sommar varit The Office. Den amerikanska versionen. 

Chefen Michael Scott – seriens huvudperson – har som första prioritet att göra arbetsplatsen till ett familjärt, roligt och trevligt ställe. Några exempel på hans chefsprinciper:

“Why be the dad when you could be the fun uncle.”

“Make friends first, make sales second, make love third, in no particular order.” 

“Would I rather be feared or loved? Easy both. I want them to be afraid of how much they love me.”

Alla som har sett serien vet att chefens enträgna strävan efter och fokus på trivsamhet skapar en sjuk och giftig arbetsmiljö. Men man behöver inte besitta samma grad av narcissism, sociala klumpighet och låga begåvning som Scott i The Office, för att lyckas med denna bedrift. Många företag har vridit sin kultur så långt mot trevlighet att det har tippat över i giftighet, visar en forskningsstudie från New York University.

När chefer låter relationer och att bli omtyckt få prioritet framför prestation och ärlighet frodas medelmåttighet och förbittring. Chefsuppgiften är att förmå göra skillnad mellan trevlig – och snäll/omtänksam, där trevlig handlar om att få någon att må bra i stunden (känslor) och snäll/omtänksam att ge någon vad den faktiskt behöver (konkret stöd och hjälp). 

I jakten på så kallad trevlighet undviker vi feedback, vi hoppar jämfota oavsett prestation, säger ja när vi borde sagt nej och vice versa. Vi undviker tydlighet av rädsla för att stöta oss med meningsmotståndare och i bästa fall drar vi ut på – men i värsta fall undviker vi helt – att fatta beslut som kommer ogillas av medarbetare men är till det bästa för verksamheten. Vi får en giftig kultur – en outhärdlig pina för alla drabbade som leder till arbetsrelaterad psykisk ohälsa. 

En omskrivning av John Templetons kända citat (it's nice to be important but it's more important to be nice) kan vara god chefsvägledning för såväl Michael Scott som alla oss andra:

It’s nice to be nice, but it’s more important to be kind.

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen