Sjödén och Lööf, ni ska veta att trappor städas uppifrån

Jag vågar påstå att det på de allra flesta jobb finns ett litet gäng som anser att just deras arbetsplats är helvetet på jorden – och som gladeligen skulle berätta det (anonymt förstås) för en sensationslysten journalist. 

Det var därför jag med viss skepsis tog till mig nyhetsrubrikerna om vilken plåga det är att jobba för klädföretaget och personen Gudrun Sjödén, och för Annie Lööf och Centerpartiet. Men efter närmare granskning tycks det emellertid i de här fallen handla om mer än en liten grupp missnöjda-med-det-mesta-borde-söka-sig-vidare-medarbetare.

Gudrun Sjödén och företagets vd Ann Adelsson anklagas för en hård, trakasserande och hotfull jargong. Sjödén bekräftar till och med sina egna rasistiska och kränkande uttalanden för Expressen. Exempelvis att hon har sagt till anställda att de är feta, och att ”eftersom du är svart kan jag inte läsa av ditt ansikte, du får försöka ha tydligare mimik”.

Det tycks inte bättre på Centerpartiet. De skriver själva i en intern rapport att de brottas med sexuella trakasserier i form av ”olämpliga kommentarer”, ”ovälkomna och påträngande sexuella inviter”, ”tafsande”, och hör och häpna; ”försök till våldtäkt”. Samt att ”det inom Centerrörelsen upplevs som svårt att tillåtas vara eller tycka annorlunda än majoritetskulturen i en rad olika frågor”. Beslut fattas av ett fåtal personer, cirka tre till fyra stycken. Det är Annie Lööf, partisekreteraren och ”någon mer som råkar vara närmast för tillfället”.

Vi tar uppgifterna på allvar, men det är inget jag känner igen”. Annie Lööf.

De ansvariga inser – något motvilligt, men åtminstone i kontakt med media – att de behöver göra något. Sjödén och Adelsson har bestämt sig för pr-klassikern som aldrig har lett till en gnutta verksamhetsnytta; att tillsätta en oberoende granskning. Centerpartiet som ju redan har sin interna rapport behöver välja en annan skjuta-ifrån-sig-problemet-PR-klassiker; vi ska vända oss till företagshälsovården.

Hos både Gudrun Sjödén och Centerpartiet är det toppskiktet av chefer som genom sitt unkna ledarskap sprider misär neråt i sina organisationer. Men det enda positiva som möjligen kan komma ur en oberoende granskning eller ett besök hos företagshälsovården är det vi alla andra redan vet; trappor ska städas uppifrån. 

Det är ledningen som behöver åtgärdas. Utveckling är en möjlig väg, avveckling är en annan. Jag lutar åt det sistnämnda, om verksamhetens behov och medmänskliga värden ska prioriteras. För jag instämmer med den underbara klassikern av U.S. Air Force Academys generallöjtnant Jay B. Silveria:

If you can't treat someone with dignity and respect, then you need to get out. 

If you can't treat someone from another gender, whether that's another man or woman, with dignity and respect,then you need to get out. 

If you demean someone in any way, then you need to get out, 

and if you can't treat someone from another race or a different color skin with dignity and respect, then you need to get out."



Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen