VD:en lovar att jobbet ska bli både tråkigt och meningslöst

Påminnelsen kunde inte komma mer lägligt så här i slutet av maj och inne på fjärde veckan med gassande sol; Vissa dagar kommer du att ha tråkigt på jobbet, andra kommer du inte ens att känna för att gå dit.

Det är en väldigt fin tradition amerikanerna har; att bjuda in kända chefer och ledare för att tala på universitetens diplomeringscermonier. Talaruppgiften är att ge studenterna några inspirerande visdomsord att ta med sig in i arbets- och vuxenlivet. 

Ett återkommande karriärsråd i de kända chefernas ”commencement speaches” har genom tiderna varit olika varianter på ”be yourself, do what you love and follow your dreams”. I år valde dock Oprah Winfrey ett annat spår i sitt tal till avgångsstudenterna vid Annenberg School for Communication and Journalism. Hon tog tillfället i akt att upplysa dem om att:

You need to know this: Your job is not always going to fulfill you. There will be some days that you just might be bored. Other days you may not feel like going to work at all. Go anyway, and remember that your job is not who you are. It’s just what you are doing on the way to who you will become. With every remedial chore, every boss who takes credit for your ideas — that is going to happen — look for the lessons, because the lessons are always there.” Oprah Winfrey, vd, OWN: Oprah Winfrey Network, Annenberg School for Communication and Journalism at the University of Southern California, maj 2018

Winfrey’s varning till 25-åringarna fungerar också som en påminnelse till oss andra. Idag är toleransen för att ha tråkigt nästintill obefintlig. Det är så mycket som händer och god underhållning finns inom fingertopparnas räckhåll. När och var som helst kan vi roa oss. 

Det är en sann chefsutmaning att hantera egna, men framförallt medarbetares förväntningar om att jobbet ska vara roligt, självförverkligande och meningsfullt. Och då inte överlag, men i varje stund. Det kommer vi chefer aldrig att kunna leverera. Och därför borde vi som Winfrey våga säga det rakt ut; I det här jobbet kommer du inte att förverkliga dig själv med varje arbetsuppgift, och kanske inte ens varje dag. Du kommer att ha mycket roligt, men det kommer också finnas stunder där du känner dig uttråkad. Välkomna det, för enligt forskningen så kommer de tråkiga dagarna på jobbet att

  • öka din kreativitet
  • hjälpa dig se om du är på fel väg
  • göra dig mer målorienterad
  • hjälpa dig bli mer produktiv
  • göra dig till en bättre person
  • vara avgörande för din lycka.

Det är ett ärligt och schysst löfte att ge som vi chefer med rimlighet kan hålla. För även det roligaste och mest tillfredsställande jobbet kan kännas urtråkigt och meningslöst för en som genom kontorsfönstret kikar ut på den gassande solen och undrar om det verkligen är vettigt för en skandinav att vara inomhus en dag som denna?! Borde jag inte passa på? Och skulle jag passa på, så skulle jag definitivt följa rådet i det mest minnesvärda ”commencement speach” jag har hört, nämligen: ”Wear sunscreen”

Här är talet från 1999 satt till bild och musik av Baz Luhrman: 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

24 07

Mellanchefsuppdragets olycksaliga tristess

Av Vibeke Pålhaugen

I helgen var det 50 år sedan Neil Armstrong som första människa gick på månens yta, den 21:a juli 1969. Och när vi firade ”det lilla steget för människan,… Fortsätt att läsa->

10 07

Chefen som ingen vill ha före sig på talarlistan

Av Vibeke Pålhaugen

Chefsikonen Lee Iacocca gick i förra veckan bort i en ålder av 94 år. Den hyllade amerikanska företagsledaren var en av världens första kändis-vd:ar, och mannen… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen