Chefens misstänkta brott gör ordförandens liv självömkande ”jobbigt”

Rekord är det förmodligen inte, men såväl år 2017 som nu i september 2020 ägnar SVTs Uppdrag Granskning flera program åt chefens förehavande. Det är häpnadsväckande händelser på teman som vänskapskorruption, trolöshet mot huvudman, brott mot LOU och dold partifinansiering. 

Anders Sandén (fd Andersson) (S) var kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna 2002–2013. Uppdrag Gransknings genomgång av hans chefsgärning 2017 resulterade i en rad avslöjanden som senare ledde till att Socialdemokraterna efter femton år vid makten i Sigtuna förlorade den. Nu är Sandén i fokus igen. Förra veckan kom Uppdrag Granskning med del ett av två om nya avslöjanden gällande bland annat ett otillbörligt nära samarbete mellan Sandén och kommunens självklara ”byggherre”; vd:n för jättebolaget Peab Bostad Tomas Andersson.

Den 6 mars 2019 lämnade Sandén in en ansökan för ett nytt jobb, som kommunchef i Åmål. En vecka senare var han den enda slutkandidaten – övriga sökande ansågs ”inte lämpliga”. Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) ser till att Sandén får jobbet, och när han redan den 6:e maj kliver in på sitt nya kontor har inte ens arbetsgivaren hunnit ta fram en arbetsinstruktion till honom så som lagen kräver. Den anmärkningsvärt snabba chefsrekryteringen – enligt experterna både juridiskt och etiskt tveksamt genomförd – förklarar Sandén som följer (Tarasso är rekryteringsfirman):

Jag var väldigt angelägen om att det skulle gå fort, det var jag tydlig med till Tarasso. Jag hade i praktiken köpt en ICA-lanthandel, som har sagt upp personal. Jag kan inte ha en utdragen process. Det hade jag ganska högt krav på, tempo i processen.” Anders Sandén till SVT 8 maj 2020

Det där med ICA-lanthandel är obegripligt för mig i både betydelse och relevans, men kanske ångrar Åmåls ordförande Karlsson idag att han lät sig stressas till beslut av Sandén. Måhända gjorde han ett klent referensarbete och tog sig inte tid att googla upp Sandéns tidigare – ifrågasatta och vida publicerade – förehavanden. Eller så hade partikamraten Karlsson full koll, men ansåg att det hade ringa betydelse att Sandén hade visat på bristande omdöme och ”rundat” lagen vid ett antal tillfällen. Oavsett vilket har förra veckans program i Uppdrag Granskning nu gjort Karlssons liv ”jobbigt”. Inte minst är det jobbigt att chefen han speed-rekryterade, den arme Anders, har det jobbigt på grund av de nya avslöjandena. Men Karlsson vill invänta program två innan det eventuellt kan bli tal om att göra något: 

Det gäller att vara strukturerad och inte förivra sig åt något håll just nu.” 

I programmet nekar Sandén till allt, men varken hans parti eller Peab bestrider att oegentligheter kan ha skett. Sandén tycks också helt oberörd i tv-rutan, och det kanske kan förklaras med att han saknar moralisk och etisk kompass, samt att han har samma insikt som av Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet beskriver för SvD:

…det rättsliga efterspelet av det som har skett i Sigtuna kommer bli noll. Det juridiska systemet förmår inte gå ner på den detaljnivå som krävs för att avslöja kommunal korruption”.”

ledarsplats skriver SvD att svågerpolitik inte är ett politiskt problem så som det läggs fram av journalister – det är ett brottsligt problem. Det ger en poäng, men kommer det verkligen att göra större skillnad ”att kalla en spade för en spade”? Jag tror inte det. Vi behöver börja beskriva problemet med mer hjärta och smärta än vad både politik och juridik erbjuder; Korruptionsforskning och -statistik visar att det är den enskilda människan – oftast de som har det sämst från början – som drabbas hårdast. (Chefs)korruption skapar orättvisor och mänskligt lidande.

Med sin självömkan kliver kommunstyrelsens ordförande Karlsson in i ett celebert sällskap. Exempelvis befann sig Ericssons vd Börje Ekholm bara för ett år sen i en liknande situation, och det var så jobbigt att han blev ”heligt förbannad”. Inte heller han offrade en tanke åt de som hade lidit skada – invånarna i ett antal länder samt telekombolagets konkurrenter med anställda – på grund av decennier med mutaffärer från hans anställda. Inte heller 10-miljarderkronorsboten störde Ekholm. Det som gjorde honom ”heligt förbannad” var att de anställdas mutbrott ökade hans egen arbetsbelastning och skadade Ericssons varumärke. Stackars höga och välbemedlade chefer som Karlsson och Ekholm som på arbetstid tvingas ägna sig åt krishantering. 

Det kommer alltid finnas en liten grupp chefer som utan respekt för lagen och befriade från moraliska betänkligheter kommer ”runda” regler och lagar för egen vinnings skull. De flesta håller med om att den gruppen måste hejdas, men det kräver också att höga chefer som Karlsson och Ekholm bottnar i varför de ska se till att inte ha anställda som ”rundar”. Det är inte för att det ger dålig PR att bli påkommen, eller för att det är jättejobbigt att hantera journalister. Och det är inte för att det finns en (pytteliten) risk att någon anställd blir dömd för brott. (Chefs)korruption skapar orättvisor och mänskligt lidande, och det är det ”jobbiga” som chefer och ledare med ”helig vrede” ska sätta stopp för. 

Del II av Uppdrag Gransknings "Makt till varje pris" släpps onsdag 9 september kl 12.00.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen