Den snörvlande och oersättliga chefen

Det har funnits särskilda lägen och omständigheter då det varit rimligt för oss chefer att peta i oss en Alvedon och ta oss till jobbet trots att vi varit sjuka eller krassliga. Med coronan har emellertid tröskeln för sådant beteende höjts mer än avsevärt – något som SD-ledaren Jimmie Åkesson fick erfara förra veckan när han dök upp i riksdagens talarstol hostande och snörvlande. Dagarna som följde fick han ägna sig väldigt lite åt politik, för att istället försvara det lämpliga i att (som ledare) under rådande pandemi komma till jobbet med förkylningssymtom. Och att inte testa sig för covid-19.

Åkesson hade varit hemma med feber och förkylning en tid, men förra onsdagen var han åter på plats i riksdagen för att delta i den flera timmar långa partiledardebatten. Det omoraliska i att dyka upp på jobbet med sådana symtom har vida dryftats, så det kommenterar jag inte mer. Däremot fastnade jag för Åkessons (del)förklaring, och det grämer mig att ingen journalist ställde följdfrågor på den: 

”Jag är ganska övertygad om att om jag inte hade gått tillbaka till jobbet hade jag fått väldigt mycket kritik för det.” 

Vem i hela friden skulle – under rådande coronapandemi – ”väldigt mycket” kritisera en chef som stannar hemma på grund av symptom – oavsett tillstånd? Och vem kan påstå att en ordinär partiledardebatt i riksdagen är av sådan vikt att den ger särskilda skäl att kräla sig ur sängen med hosta, svett och snor för att umgås massa människor samt hela nationens tv-publik? 

Min gissning är att svaret på ”vem?” är Jimmie Åkesson själv. Han anser helt klart att han är oersättlig, en chefsvillfarelse han inte är ensam om. De flesta chefer kan känna igen sig i hans lockelse men också över stressen att behöva gå till jobbet trots snörvel. För enligt undersökningar före coronapandemin gick 7 av 10 chefer till jobbet när de var så sjuka att de borde stannat hemma. Känslan av ”oersättlighet” uppgavs då som främsta drivkraft att hasa sig till jobbet trots att de var hängiga och snoriga smitthärvor. 

Men en sak torde coronapandemin ha lärt de flesta chefer; att ingen chef är oersättlig. Och att verksamheten vare sig stannar upp eller går under bara för att chefen inte dyker upp på kontoret en dag, en vecka, en månad eller ens ett halvår för den sakens skull. Vilken härligt avstressande läxa för många av oss chefer, men Åkesson är tydligen inte där än. 

”Han spred virus som en sprejflaska i kammaren. Det var både hosta och snörvel. Då har du en pågående infektion och det är då du sprider virus, oavsett om det är Covid-19 eller något annat. Det har alla svenskar lärt sig det här året. I det läget ska man vara hemma.” Anders W Jonsson, läkare och vice partiledare Centerpartiet kommenterar Jimmie Åkessons närvaro i riksdagen


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen