Det direkt olämpliga i att chefen i det här läget ger löften om överraskningar

”En del kommer bli förvånade” meddelar Runar Viksten till SvD. Han är ansvarig för internutredningen om härvan kring polischeferna Linda H Staaf och Mats Löfving som nu är klar. Resultatet ska dock Viksten vänta med att presentera till nästa vecka. 

Det gäller en allvarlig myndighetsutredning, av en bedrövlig polisskandal som har medfört ett stort förtroendetapp för Polisen. Att Viksten anser det som lämpligt att försöka bygga upp en dramaturgisk cliff-hanger-spänning hos allmänheten i ”väntan” på resultatet gör mig smått mållös. Särskilt med tanke på att det enda som skulle kunna förvåna allmänheten i det här läget vore om utredningens slutsats blev att alla regler har följts, och inga felsteg har begåtts. Det i sin tur skulle bara bekräfta rimligheten i att hysa ett historiskt lågt förtroende för polisens högsta ledning (och den egna tillsatta utredaren). 

Om det är något nytt ”smaskens” kring Staafs och Löfvings relation som Viksten har i åtanke när han ger löften om överraskningar i utredningsresultatet, så mår jag illa av smaklösheten. Ledare (och interna myndighetsutredare) ska inte agera SE & HÖR-skribenter på anställdas bekostnad. Oavsett deras förehavanden. 

"The less men think, the more they talk.” Montesquieu

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen