Förstå vilken förlust att inte få gå till kontoret

Trots sina tjusningar har det omfattande hemarbete som följt coronapandemin avigsidor för de flesta. Dålig ergonomi, teknikstrul, ensamhet, svårigheter att sätta gränser mellan jobb och fritid samt knepigare kommunikation, fler konflikter och färre skratt är några av de vanligaste olägenheterna. 

Listan blir förstås ännu längre ju vanare man är med olika tjusiga skattefria förmåner på arbetsplatsen. I vissa länder med särskilt frikostiga ”office perks” svider det extra mycket att inte längre få gå till kontoret på grund av att man missar saker som flotta buffémåltider, överfyllda snackbarer med nyttigheter, kemtvättjänster, karriärs- och personligt utvecklingsstöd, barnomsorg, hundvakt, gym, yoga och andra träningsklasser, kontorsmassage eller -kiropraktikbehandlingar, sjukvård, avancerade kaffemaskiner, välfyllda läsk- och ölkyler, AWs, fikas och kurser hållna i trevliga och sociala miljöer. 

Covid-19 har fått många verksamheter att se över de anställdas förmåner på både kort och lång sikt. Fokus är bibehållet välmående och produktivitet, och några av de hetaste ”perksen” i exempelvis USA just nu är:

  • Finansiellt stöd för hemmakontoret; exempelvis för arbetsplatsutrustning och internetkostnader
  • Finansiellt stöd för mat i form av en månads-/veckopeng att spendera på att beställa hem lunch/middag eller mellanmålssnacks 
  •  “Care-packages” – arbetsgivaren skickar hem personliga paket med exempelvis snacks, blommor, pussel, kaffe eller annat trevligt
  • Psykolog/samtalsstöd – för att förebygga mental ohälsa
  • Fysisk och mental träning – personlig eller i grupp
  • Prenumerationer på appar och program för bättre fysisk och psykisk hälsa  som fitness trackers, sömnappar eller kom-i-form-program
  • Barnomsorg i form av exempelvis virtuella sommarläger och läxhjälp 
  • Mer flexibla arbetsscheman som anpassas efter den anställdas familjesituation
  • Fri tid med lön, exempelvis:
    • Ledig en fredag i månaden
    • Ledig för att demonstrera/bekämpa orättvisor och rasism
    • Mer ledighet för semester, barnomsorg och sjukdagar

Några av punkterna på listan är av skattemässiga skäl knepiga i Sverige, medan andra är fullt möjliga. Den centrala chefsfrågan är dock; vad skapar störst nytta per investerad krona när (hybrid-/)hemarbete förväntas permanentas? 

Frågan är så stor och komplex att vissa företag nu har skapat ett nytt chefsjobb; chef för distansarbete/hybridarbete (”Head of remote”, “Director, remote work” eller ”Head of hybrid work”). Andra företag har för tillfället valt att utse särskilda team – bestående av höga chefer från HR, Fastighet, IT, och Kommunikation – som görs ansvariga. Och i väntan på att NA – Någon Annan – fixar det, så är det vi ”vanliga chefer” som får tänka till. Hur säkrar vi välmående och produktivitet under hösten?

PS På temat skattefria förmåner ska tilläggas att Regeringen med anledning av Covid-19 har kommit med två nya

  • Tillfällig skattefrihet för gåvor upp till ett värde av 1 000 kronor per anställd. De anställda kan till exempel få presentkort för att handla, och därigenom stödja det lokala näringslivet.
  • Tillfällig skattefrihet för de som har tillgång till fri parkering på sin arbetsplats.

Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen