Trots sina tjusningar har det omfattande hemarbete som följt coronapandemin avigsidor för de flesta. Dålig ergonomi, teknikstrul, ensamhet, svårigheter att sätta gränser mellan jobb och fritid samt knepigare kommunikation, fler konflikter och färre skratt är några av de vanligaste olägenheterna.
Listan blir förstås ännu längre ju vanare man är med olika tjusiga skattefria förmåner på arbetsplatsen. I vissa länder med särskilt frikostiga ”office perks” svider det extra mycket att inte längre få gå till kontoret på grund av att man missar saker som flotta buffémåltider, överfyllda snackbarer med nyttigheter, kemtvättjänster, karriärs- och personligt utvecklingsstöd, barnomsorg, hundvakt, gym, yoga och andra träningsklasser, kontorsmassage eller -kiropraktikbehandlingar, sjukvård, avancerade kaffemaskiner, välfyllda läsk- och ölkyler, AWs, fikas och kurser hållna i trevliga och sociala miljöer.
Covid-19 har fått många verksamheter att se över de anställdas förmåner på både kort och lång sikt. Fokus är bibehållet välmående och produktivitet, och några av de hetaste ”perksen” i exempelvis USA just nu är:
Några av punkterna på listan är av skattemässiga skäl knepiga i Sverige, medan andra är fullt möjliga. Den centrala chefsfrågan är dock; vad skapar störst nytta per investerad krona när (hybrid-/)hemarbete förväntas permanentas?
Frågan är så stor och komplex att vissa företag nu har skapat ett nytt chefsjobb; chef för distansarbete/hybridarbete (”Head of remote”, “Director, remote work” eller ”Head of hybrid work”). Andra företag har för tillfället valt att utse särskilda team – bestående av höga chefer från HR, Fastighet, IT, och Kommunikation – som görs ansvariga. Och i väntan på att NA – Någon Annan – fixar det, så är det vi ”vanliga chefer” som får tänka till. Hur säkrar vi välmående och produktivitet under hösten?
PS På temat skattefria förmåner ska tilläggas att Regeringen med anledning av Covid-19 har kommit med två nya:
Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.
15 02
– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->
25 01
Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->
Läs alla blogginlägg i arkivet