Frågan alla chefer borde få just nu

I ärlighetens namn tycker jag att det har varit ett skitår. De första veckorna hade jag ångest inför det som skulle ske i februari; jag skulle fylla 50. Det är olika det där, men för mig var det inget annat än deppigt. Någon vecka in i mars hade jag lyckats lägga halvsekelsrundningen bakom mig och då kom coronan. Ja och resan sen dess har vi gjort tillsammans, men självklart på våra olika sätt. Många har dock det gemensamt att när vi tror det värsta är över så kommer det någon ny skit. 

Sen i mars har det skrivits miljontals artiklar på temat hur vi chefer och arbetsgivare på bästa sätt ska ta hand om våra medarbetares mentala välmående under pandemin. Det är varmt välkommet. Men hur chefers välmående bäst ska säkras nu när chefsuppdraget är som allra mest påfrestande, det har jag emellertid inte lyckats hitta en enda artikel om. Hur kan vi inte ha fokus på att för allt i världen inte skapa ”en andra patient”? Det är omöjligt för chefer att hjälpa andra om de själva är utmattade och trötta.

Möjligen är det inte så mycket som behövs. Kanske skulle det räcka med frågan som Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern fick av en skolelev efter terrordådet i Christchurch. En elev som precis förlorat två av sina klasskamrater ställer den genuint omtänksamma frågan till Ardern som kommit för att besöka skolan: 

"Hur mår du?"

Ardern svarar helt tagen: 

”Hur jag mår? Tusen tack för att du frågar. Jag är väldigt ledsen.” 

Kanske är det den skolelevens väg som är den bästa för att ta sig genom skitåret 2020. Att göra något för andra. Enligt den norska diktaren Arnulf Øverland är det livets lykke och eneste glede. Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

13 01

Chefen förmådde inte ge medarbetaren den förnedrande uppgiften att utföra ett arbete åt sin chef

Av Vibeke Pålhaugen

Att vår högsta chef statsminister Stefan Löfven i december strosade runt i shoppinggallerior är högst anmärkningsvärt. Han har fått välförtjänt… Fortsätt att läsa->

02 12

Orka vara en kreativ chef i bläcksvarta december

Av Vibeke Pålhaugen

Det kommer bli jul i år också, fast det är året då nästan allt blivit inställt. Men det är inte konstigt om chefer i ren utmattning och kreativ torka känner… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen