I backspegeln kan chefsvardagen tyckas overklig och löjeväckande

Plötsligt händer det. Och någon gång när det hela är över kommer vi ha många galna historier att berätta. Om allt vi gjorde innan covid-19 som i backspegeln kommer tyckas helt overkligt och i vissa fall även en smula löjligt. Vi kommer målande beskriva ett arbetsliv som aldrig skulle komma tillbaka. Hur vi skadade hand och kramades stup i kvarten, även med folk vi knappt kände. Hur vi spenderade fem dagar i veckan på kontoret. Hur vi aningslösa kunde gå dit med såväl hosta som feber och hur vi åt plockgodis med bara fingrarna från samma skål – i konferensrum där vi satt utan någon som helst social distansering. Hur vi kunde resa femtio mil bara för ett tvåtimmarsmöte.

Listan på konstiga saker vi gjorde kommer bli lång. Men vi kommer också uppmärksamma småpyrande trender som fick en rejäl skjuts under coronan; som exempelvis hemarbete och Teamsmöten. Kommer en av dem vara de årliga utvecklings- eller medarbetarsamtalen?

Chefer över lag avskyr traditionen av de årliga utvecklingssamtalen, och medarbetarna gör det kanske ännu mer. Tidkrävande, godtyckliga, obekväma och meningslösa har de kallats. Men i trettio år har vi gnetat på i samma spår, trots brist på vetenskapligt stöd. Kostnads- och tidskrävande är de, men leder vare sig till utveckling eller högre prestation. 

Nu finns det emellertid flera tecken på att det börjar hända grejer. En del verksamheter har på grund av coronapandemin skjutit de årliga utvecklingssamtalen på obestämd framtid. Andra försöker förenkla processen och anpassa mål, prestationskriterier och genomförande till det rådande läget. Och sist men inte minst finns det verksamheter som nu passar på att accelerera den pre-corona småpyrande trenden att ersätta/komplettera det långa och årliga samtalet, med högfrekventa och kortare samtal mellan chefer och medarbetare.

Det sägs att det var 80- och 90-talisterna som först uppmärksammande HR och chefer om det löjeväckande i att endast en gång per år få tillfälle att dryfta sin egen prestation och utveckling. Men idén som sådan var förstås dålig långt innan 80-talisterna kom ut på arbetsmarknaden. Inte ens från början var medarbetarsamtalen tänkta att vara en årlig, magisk timme där ett smärre utvecklingsmirakel skulle skapas. Syftet var att lägga grunden för god kommunikation kring prestation och utveckling i vardagen, mellan chef och medarbetare. Men något gick snett på vägen och många chefer och HR-funktioner tolkade processen som att en gång per år räcker. 

Men plötsligt händer det alltså. Trettio år efter sin skapelse verkar vi äntligen ge utvecklingssamtalen mellan chefer och medarbetare utrymmet de förtjänar. Vardagsdialogen kommer göra underverk för produktiviteten och vårt välmående. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Foto: © Look!, © posinote, © Daniel Avram och © Mongkolchon

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen