Ministern gör klokt i att inte ta sin chef i försvar

Den gyllne regeln är att chefer ska ta sina underställda i försvar och axla ansvaret för deras handlingar. Det kan ta emot och innebära ett personligt risktagande men bygger lojalitet, förtroende och engagemang i teamet. Som bekant har dock alla gyllne regler undantag, och chefer med bristfälligt omdöme kan snubbla snett. För det finns lägen där en chef inte bara kan få sig själv utan hela verksamheten att framstå som ytterst tveksam och funktionsoduglig, om hen ställer sig bakom underställda chefers (eller medarbetares) förehavanden. 

Fel har begåtts

På ett hotell i Stockholm ordnade den svenska Kina-ambassadören Anna Lindstedt i januari ett möte mellan dottern till den fängslade bokförläggaren och svenska medborgaren Gui Minhai och några kinesiska affärsmän. Dottern berättar senare om ett ”extremt intensivt” och ”riktigt hotfullt” möte. Världen förfäras över den svenska ambassadörens agerande, en brottsanmälan görs och SÄPO inleder en förundersökning om ”egenmäktig förhandling med främmande makt”. UD:s presschef uttalar att ambassadören har agerat felaktigt, och har inte heller informerat UD i förväg. Ambassadör Lindstedts chef utrikesminister Margot Wallström kommenterar händelsen med orden:

Jag har tre saker att säga. Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen. Säpo har meddelat oss att de har startat en utredning mot ambassadören och har därför pausat vår interna utredning. Och till sist, vi hade absolut ingen aning om att mötet hade ägt rum i förväg.” Margot Wallström, utrikesminister

Inga fel ha begåtts

Förra veckan skrev jag om vd:n för chefsorganisationen Ledarna som fick sparken efter Aftonbladets granskning av hans och flera av chefskollegornas extremt frikostiga och egennyttiga användning av fackförbundets pengar. Exempelvis har de bjudit med äkta maka/e och barn på vräkiga ”inspirationsresor”och ”strategikonferenser” för miljontals kronor, delat ut lägenheter till nära anhöriga och haft lyxbilar som Porsche Cayenne som tjänstebil. Allt för medlemspengar.

I motsats till Wallström är dock inte Ledarnas ordförande Andreas Miller upprörd över det som avslöjats, utan väljer att gå i försvar: inga fel har begåtts och cheferna har inte visat på dåligt omdöme. Han medger dock:

I vårt översynsarbete kan jag konstatera att vi har haft en del regler på Ledarna som varit för generösa.” Anders Miller, Ledarnas ordförande

Det enda triviala felsteg som Miller alltså medger är att Ledarna har haft regler som ”tillhör en förgången tid”. Ur ett chef- och ledarperspektiv är Wallströms agerande tveklöst mer förtroendeingivande än Millers. 

Ett undantag från den gyllne ta-anställda-i-försvar-regeln är att aldrig försvara en underställds lagbrott, eller oetiska eller omdömeslösa beteende. Chefen behöver då markera – internt och externt – att felsteget är upprörande, allvarligt och inte okej. Att släta över kan på kort sikt verka bekvämt, men det är förödande för (chefs)förtroendet och gör det otydligt för övriga anställda vad som gäller. Och det får verksamheten att framstå som ytterst tveksam och funktionsoduglig. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen