Vd:ns tonårsspråk och låga krav på sig själv svärtar ner hela chefskåren

Jag umgås med chefer och grottar ner mig i chefskårens vardag hela dagarna. Och i alla möten med chefer och HR-professionen missionerar jag att de höga kraven på chefer är absurda och orimliga. Men som igår händer det också att jag blir påmind om att det faktiskt även finns en kategori chefer som har sjukt låga krav. På sig själva och på varandra. 

Jag inledde året med att skriva om skandalen att chefer och arbetsledare på H&M i Nürnberg från högsta håll har fått uppgiften att skapa”en vänskaplig atmosfär där den anställde lockas tala öppenhjärtigt om sitt liv”. Som ett led i detta arbete har de systematiskt under flera år på arbetstid samt under lunch- och fikaraster pumpat sina medarbetare på information kring bland annat sjukdomar, medicinering, kärleksbekymmer, familjeproblem, urinläckage, menssmärtor, vänner och husdjur. Chefernas ”samtalsnotiser” vidarerapporterades sen och sparades i ett centralt dataregister. H&M i Tyskland utreds nu av landets datainspektion för massivt brottmot den tyska dataskyddslagen och riskerar böter på 2 miljarder kronor. 

Tyska och även amerikanska medier har rapporterat utförligt om skandalen sen december, men först igår konfronterade svensk press H&Ms avgående vd Karl-Johan Persson och nya vd:n Helena Helmersson i ärendet. Förhoppningen var stor om lugnande besked och tidsenlig ”damage control” från ledningen i den svenska stoltheten H&M. Det vi ville höra var ett förfärat beklagande och avståndstagande samt att detta bara var en enskild händelse från omdömeslöst ivriga och ovetande chefer i Nürnberg. 

Men efter åtta veckors förberedelsetid svarar Persson att det som har skett är ”tråkigt” och Helmersson i sin tur tycker det är ”superolyckligt”. Det ledsamma är dock inte att information kring intima och känsliga privata saker i hemlighet har samlats in och dokumenterats i ett centralt register. För ingen av dem vill vare sig dementera eller bekräfta att H&M lagrar känsliga uppgifter om anställda. Det de beklagar är att en alltför stor krets anställda har haft tillgång till de superkänsliga uppgifterna om kollegorna. 

Det är väldigt tråkigt det som hänt, och vi tar det väldigt allvarligt. Det är några anställda som fått tillgång till känslig information, det är en miss från oss, och nu hjälper vi myndigheterna att reda ut det här. Karl-Johan Persson, 10 februari 2020

Det är superolyckligt, det som skett. Helena Helmersson, 10 februari 2020

Helmersson som har varit på H&M i 23 år och som har suttit i ledningsgruppen i åratal får av SVT frågan om hon som vd tycker att företaget ska samla in stora personalakter med väldigt känslig, intim och privat information om sjukdomar och menstruationscykler. Efter åtta veckors betänketid är följande hennes svar:

Jag har så svårt att gå in på ärendet i sig, men självklart ska vi följa alla regler och så, så att kunderna och våra anställda känner sig supertrygga i hur vi hanterar data.

Helmersson konfronteras även med att en anställd i Sverige också har upptäckt (och skrivit en bok om) att det finns en 200 sidors personalakt om henne, där 40–50 sidor innehåller känsliga privata uppgifter som sjukskrivning vid graviditet, uppgifter om mediciner, biverkningar och detaljer om hennes familjerådgivning. Saker som den anställda i förtroende har berättat för en chef som hon litade på. Helmerssons svar till SVT:

Det låter väldigt märkligt och jag har inte insyn i det. Jag vet vilka regler vi har och det är ju superstrikt att följa de lagar som finns. Det är superviktigt för oss.

Helmersson tycker informationsläckaget är ”superolyckligt” och att det är ”superstrikt” och ”superviktigt” för H&M att följa lagen. Hon vill också att alla ska känna sig ”supertrygga” med att de hanterar data på ett bra sätt, men efter gårdagens haveri från ledningen känner jag mig mer ”superotrygg” med H&M än någonsin. För att använda Helmerssons tonårsspråk.

Mitt minsta bekymmer är hur de lagrar data, det är deras människosyn och vad, varför och på vilket sätt de samlar information som är djupt oroväckande. Samt med vilken slapphet de tar sig an frågan. Det är obegripligt att H&M-ledningen efter åtta veckors förberedelsetid kan möta pressen så illa förberedda. Hur kan de ha så låga krav på sig själva och tro att de kan tysta kritiken med tonårsspråk och ledsna miner. 

Det som emellertid upprör mig allra mest är att H&M-ledningens hantering svärtar ner hela chefskåren. Efter måndagens breda nyhetstäckning är det utan tvekan mängder av medarbetare som idag och under tiden framöver kommer fråga sig om du och jag också använder Stasi-metoder för att pumpa dem på privat och känslig information som vi sen vidarerapporterar till HR för central lagring. Förtroende är rubbat inte bara för H&M, men också för den stora gruppen av helt vanliga chefer som redan har det rätt knepigt. Det finns en speciell plats i helvetet för (höga) chefer som sätter ribban för sig själva alltför lågt och smittar ner hela chefskollektivet. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen