10 myter om smarta arbetssätt

I vårt hårdpressade arbetsliv är jakten på smarta arbetssätt en överlevnadsfaktor. Vi översvämmas av produktivitetsråd och däribland finns en hel del myter. Några av de vanligaste tipsen stämmer helt enkelt inte. Eller de stämmer, men logiken är en annan.

I en Fast Company-podd går psykolog Scott Barry Kaufman och personlig effektivitetsexpert Laura Vanderkam igenom tio produktivitetsmyter:

(1) Morgonmänniskor är mer produktiva än kvällsmänniskor.
”The world is set up to reward morning people”.

(2) Mängden viljestyrka är begränsad.

(3) Gör alltid svåra uppgifter på morgonen.
Gör det som är viktigast för dig på morgonen.

(4) ”Mejlbox zero” är avgörande för effektivitet.
“Email is a tool to do your job, not your job.”

(5) Stress sänker produktiviteten.

(6) ”I work better under pressure” – press ökar produktiviteten.

(7) Att förhala uppgifter är alltid dåligt.

(8) Framgångsrika personer får alltid mer att göra och (ännu) svårare att hinna med ett vettigt privatliv.

(9) Multitasking är alltid dåligt.

(10) Effektivitet och produktivitet är medfödda egenskaper (och inte inlärda).

För djup och exempel lyssna på “10 productivity myths you shouldn’t believe” med psykolog Scott Barry Kaufman och personlig effektivitetsexpert Laura Vanderkam i Fast Company-podden “Secrets of the most productive people”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: besjunior

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

24 07

Ledarstilen förändras med åldern

Av Vibeke Pålhaugen

Vi lever och jobbar längre än någonsin. Och under de senaste åren har en av de stora förändringarna på våra arbetsplatser varit en större åldersspridning… Fortsätt att läsa->

07 07

“HR is not your friend. HR will not help you.”

Av Vibeke Pålhaugen

Fox News-toppchefen Roger Ailes hade sexuellt trakasserat Gretchen Carlsons på jobbet och rubriken är hennes ord från rättegången. Och efter #metoo har det kommit fram att… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen