2020 är året då emojis fick allmän spridning även på jobbet

De har mer än 20 år på nacken, men affärshistoriker och lingvister kommer markera 2020 som året då emojis fick stor allmän spridning och solitt fäste även i arbetslivet.

Att ��användandet skulle explodera samma år som vi akut fick vänja oss med omfattande hemarbete och social distansering har sina naturliga förklaringar.

“Deploying the colorful smileys and ideograms serves as a parallel act of communication -"an informal visual dialogue, that assures the recipient that, no matter how stressful or confrontational a situation might be, everyone involved is still human and means well.
Marcel Danesi, professor of semiotics and linguistic anthropology at the University of Toronto and the author of The Semiotics of Emoji

Neurovetenskapen har identifierat att bilder hoppar över språkprocesstegen och i stället tar ett snabbspår till känslodelarna av hjärnan. Samtidigt berikar de kommunikationen på sätt som bokstäver och siffror inte kan.

Under coronapandemin har emojis varit ett kraftfullt lägesmätningsverktyg för chefer att snabbt få koll på hur måendet är i medarbetargruppen som arbetar på distans. Och det med en ärlighet och nyansering som ord och bokstäver knappast skulle ha gett. För hur-är-läget-frågan på kontoret renderar sällan svar som: 
 
I viss affärskommunikation är emojis fortfarande tabu, men i övrigt har deras fäste under 2020 blivit starkt och stabilt. Samt växande.

Läs mer i Inc. artikeln “Face It: Emojis Are Vital in Business”.
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto:  ©  Mizkit

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen