Att behöva skämmas för sin arbetsplats

Aftonbladet, Svenska Akademin, TV4, Arbetsförmedlingen, Dramaten och Stadsteatern är bara några exempel på verksamheter vars etik, moral och arbetsmiljö har belysts och kritiserats av allmänheten de senaste veckorna. Arbetsgivarvarumärkena är sargade och fler får från vänner och bekanta frågan hur kan du jobba på… ?
 
Att skilja på verksamhet och person är svårt i ett arbetsliv där så många har mycket av sin identitet kopplat till jobbet. När arbetsplatsens goda namn och rykte skadats eller ifrågasätts blir man väldigt illa till mods och fler än normalt frågar sig ”ska jag verkligen stanna?” och söker sig vidare.
 
Läs mer i The Wall Street Journal artikeln “When Your Company Makes You Queasy" – om vad du som chef kan göra för att själv vilja stanna och för att få medarbetarna att känna sig mindre illa till mods när det stormar som mest kring arbetsplatsen. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©hakase420
 

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

17 08

Chefer belastar underställda med onödigt arbete

Av Vibeke Pålhaugen

I den eviga chefsjakten på produktivitet är många chefer sina egna värsta fiender. En ny forskningsstudie från Stanford University har kommit fram till att chefer oavsiktligt… Fortsätt att läsa->

13 08

Framgång kan trigga det sämsta i oss chefer

Av Vibeke Pålhaugen

Tesla-chefen Elon Musk är en påminnelse om att stor chefsframgång kan bli en otäck katalysator för ett mörkare beteende. Musk har av New York Times beskrivits som ”the… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen