Att lotta ut chefsjobbet är en bättre idé

Man kan förvänta sig att noggrant intervjuade, testade och utvalda ledare gör bättre ifrån sig än mer slumpmässigt rekryterade. Forskning visar emellertid att den senare modellen – ”sortition”, ”sortering”/urval genom lotteri – faktiskt är både mer effektiv, och avsevärt mycket billigare.

Ett slumpmässigt lotteri ur en pool av kandidater – hur kan det fungera?

Jo, slumpmässigt valda ledare upplever generellt inte tillräckligt med makt för att bli korrumperade av den, utan snarare en förhöjd ansvarskänsla; ”Jag har inte gjort något för att förtjäna detta, så jag säkerställer att jag representerar gruppen på ett bra sätt”.

Ett utlottat ledaruppdrag

  • minskar sannolikheten för de sämsta ledarna att bli valda – exempelvis de psykopatiska och narcissistiska som besitter så stor charm att de ofta väljs oberoende av kompetens och lämplighet
  • skulle öka mångfalden av kön, etnicitet och klasstillhörighet etcetera så att fler skulle ges chans att leda – exempelvis visar forskning att personer från låginkomstfamiljer tenderar att vara mer effektiva ledare
  • är avsevärt mycket mer kostnadseffektivt att genomföra än traditionella chefsrekryteringar.

Sortition är inget nytt påhitt. Grekerna använde modellen redan när de uppfann och etablerade folkstyre/demokrati. På senare år har regeringar i länder som Kanada, Nederländerna, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Irland testat och infört sortition på vissa poster.

Sortition handlar inte om att slumpmässigt välja vem som helst. Poolen av kandidater måste bestå av människor som själva valt att anmäla sig, och kompetenskvalificerat sig för uppdraget genom tester eller liknande.

“The lifeblood of a democracy is the active participation of the people. There is nothing more democratic than offering each and every citizen an equal opportunity to lead.” Dr. Adam Grant, University of Pennsylvania’s Wharton School

Läs New York Times-krönikan där Dr Adam Grant argumenterar för ett bättre sätt för USA att välja President “The Worst People Run for Office. It’s Time for a Better Way”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje vecka Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Peter

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen