Blir du en dårlig chef av att ha en dålig chef?

Att en chefs taskiga beteende smittar av sig på de medarbetarnas – och deras välmående och produktivitet – är allmänt vedertaget och har starkt belägg i forskningen. Men en fråga som fått fokus på senare tid är om ett uselt ledarskap också smittar direkt underställda chefers ledarskap. Det vill säga; blir du en dålig chef av att ha en dålig chef?

Utanför affärsvärlden är inte forskningen entydig kring hur sannolikt det är att människan i allmänhet kopierar och upprepar rollmodellers/förebilders taskiga beteenden. Däremot visar studier inom affärsvärlden hur och under vilka förutsättningar ditt eget ledarskap som chef sannolikt kommer påverkas av din chefs undermåliga utövande av sitt yrke.

Smittrisken finns helt klart, men det finns en grupp chefer som faktiskt lyfter när chefen är usel; chefer med starkt moralisk identitet. Det vill säga de som förlitar sig mycket på sin moral och integritet tar störst psykologiskt avstånd från chefen när hen beter sig illa. Hos denna grupp, underställda chefen, ökar faktiskt moralen och eventuellt taskigt beteendet avtar efter att den egna chefen har misskött sig.

Läs mer i Harvard Business Review-artikeln ”Does having a bad boss make you more likely to be one yourself?”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: Burlingham

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

24 07

Ledarstilen förändras med åldern

Av Vibeke Pålhaugen

Vi lever och jobbar längre än någonsin. Och under de senaste åren har en av de stora förändringarna på våra arbetsplatser varit en större åldersspridning… Fortsätt att läsa->

07 07

“HR is not your friend. HR will not help you.”

Av Vibeke Pålhaugen

Fox News-toppchefen Roger Ailes hade sexuellt trakasserat Gretchen Carlsons på jobbet och rubriken är hennes ord från rättegången. Och efter #metoo har det kommit fram att… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen