Chefer behöver inte erbjuda meningslösa jobb

Medarbetare som frågar sig själva varför de överhuvudtaget gör det jobb de gör, kan omöjligt prestera sitt bästa. Men när vi upplever att det vi gör är vettigt och meningsfullt ökar jobbprestationen med omkring 35 procent, enligt studier. De visar också att 9 av 10 anställda skulle tacka ja till ett nytt jobb med lägre lön om det vore mer meningsfullt än den nuvarande anställningen. 

Chefer på jakt efter produktivitet gör därför smart i att jaga känslan av meningsfullhet. Många ifrågasätter emellertid om alla jobb faktiskt kan göras meningsfulla. Svaret på den frågan är ”ja” enligt Fast Company-artikeln ” How to make any job more meaningful, according to a positive psychology researcher”.

Vi behöver släppa tanken att yrken antingen är meningsfulla eller meningslösa. Alla jobb kan bli meningsfulla, men det kräver att chefer förmår rekrytera rätt medarbetare och få dem att känna att

  1. jag bidrar till något av betydelse
  2. jag får utmanande möjligheter att växa och förbättra mina färdigheter
  3. jag ingår i ett sammanhang

Läs mer i Fast Company-artikeln ”How to make any job more meaningful, according to a positive psychology researcher”.

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje vecka Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Song_about_summer

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen