Som chef är det lätt att hamna i chef+expert-fällan, inte minst för att det ofta är expertkunskapen som specialist som en gång gav oss chefsjobbet.
Expertkunskap är inte att förakta, men i chefsrollen finns en fara att bli alltför trångsynt – i vardagen såväl som vid kriser – om identiteten som expert och specialist är för stark. Skygglapparna kan få förödande effekter för verksamheten.
Bra chefers främsta riskfaktor är därför inte att deras expertis och auktoritet ska utmanas, men att de ska bli mätta och självgoda. För att undvika att fastna i chef+expert-fällan krävs det två saker, nämligen förmågan att
Att ta sig ur fällan är kanske chefers största utmaning. För i en chefsvardag fylld av möten, mejl, deadlines, mål och annat kan det vara knepigt att förmå se, tänka och göra nytt. Harvard Business Review-artikeln “Don’t Be Blinded by Your Own Expertise” erbjuder tre konkreta chefstips för hur man går tillväga:
Utmana din egen expertis.
Håll koll på ditt ego och ifrågasätt systematiskt dina egna antaganden och ”sanningar”.
Leta efter nya idéer.
Betrakta dina teammedlemmar som dina lärare, ta in nya kompetenser och hitta egna rollmodeller.
Omfamna försöksverksamhet.
Ge dig själv kreativa utmaningar och lär av den egna och verksamhetens misstag.
För fler konkreta exempel från personer och verksamheter som Marcus Samuelsson, Ingvar Kamprad, Microsoft och Motorola; fortsätt till Harvard Business Review-artikeln “Don’t Be Blinded by Your Own Expertise”.
Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.
Foto: J. Díaz
31 01
Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->
23 01
1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->
Läs alla ledarnyheter i arkivet