Chef+expert-fällan

Som chef är det lätt att hamna i chef+expert-fällan, inte minst för att det ofta är expertkunskapen som specialist som en gång gav oss chefsjobbet.

Expertkunskap är inte att förakta, men i chefsrollen finns en fara att bli alltför trångsynt – i vardagen såväl som vid kriser – om identiteten som expert och specialist är för stark. Skygglapparna kan få förödande effekter för verksamheten.

Bra chefers främsta riskfaktor är därför inte att deras expertis och auktoritet ska utmanas, men att de ska bli mätta och självgoda. För att undvika att fastna i chef+expert-fällan krävs det två saker, nämligen förmågan att


Att ta sig ur fällan är kanske chefers största utmaning. För i en chefsvardag fylld av möten, mejl, deadlines, mål och annat kan det vara knepigt att förmå se, tänka och göra nytt. Harvard Business Review-artikeln “Don’t Be Blinded by Your Own Expertise” erbjuder tre konkreta chefstips för hur man går tillväga:
 
Utmana din egen expertis.
Håll koll på ditt ego och ifrågasätt systematiskt dina egna antaganden och ”sanningar”.
Leta efter nya idéer.
Betrakta dina teammedlemmar som dina lärare, ta in nya kompetenser och hitta egna rollmodeller.
Omfamna försöksverksamhet.
Ge dig själv kreativa utmaningar och lär av den egna och verksamhetens misstag.

För fler konkreta exempel från personer och verksamheter som Marcus Samuelsson, Ingvar Kamprad, Microsoft och Motorola; fortsätt till Harvard Business Review-artikeln “Don’t Be Blinded by Your Own Expertise”.
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: J. Díaz

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen