Chefsjobbet förorsakar hjärnskada

Makten som kommer med chefsjobbet förorsakar hjärnskada.

Omfattande forskning inom både beteende- och neurovetenskapen har kommit fram till samma sak; personer med makt agerar som om de har utsatts för en traumatisk hjärnskada – de är mer impulsiva, mindre riskmedvetna och har svårare att uppfatta och ta in andra människors åsikter och känslor. De sistnämnda kallas inom neurovetenskapen för ”the power paradox”: Once we have power, we lose some of the capacities we needed to gain it in the first place.

Maktens påverkan på hjärnan behöver inte nödvändigtvis vara till ondo. Mer fokuserada och mindre ängsliga inför vad andra tycker och tänker kan vi chefer bli mer effektiv. Det är först när det går över styr och chefen får en släng av hybris som det blir farligt.

Maktens påverkan på hjärnan kan vi chefer inte göra så mycket åt, men vi kan undvika hybrissyndromet genom att då och då mana fram känslan av maktlöshet. Gärna med andras hjälp, så som Winston Churchill och Franklin D. Roosevelt.

Läs mer i The Atlantic-artikeln ”Power Causes Brain Damage”.

Foto: © freshidea

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

30 06

Corona-rapport: Möjligheten att göra ett bra jobb har försämrats vid hemarbete

Av Vibeke Pålhaugen

Många chefer och arbetsgivare undrar hur coronapandemin har upplevts av medarbetare och andra chefer, samt hur de har påverkats. Och i förra veckan släppte Jobbhälsoindex… Fortsätt att läsa->

16 06

Skulle kontorsdöden kväva jobbglädjen?

Av Vibeke Pålhaugen

Coronapandemin var inte början, men den har helt klart gett diskussionen kring kontorsdöden en rejäl skjuts. I de låga lokalkostnaderna och flexibilitetens anda är rösterna… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen