Chefsrekryteringsbranschen ifrågasätts

Vilka som blir toppchefer i världens mest betydelsefulla företag och organisationer styrs av fem tunga chefsrekryteringsfirmor. Den hemlighetsfulla headhuntingsbranschen möts dock av ökande frustation, granskning och misstankar om att de bromsar såväl prestation som mångfald i chefstoppskiktet.

Några av de saker som ger branschen dåligt rykte är oförtjänta, som att många av företagen idag har omdömeslöst sjuka krav på kandidaterna och att företag kräver avtal som säger att headhuntingsfirman inte får rekrytera personer från dem under ett års tid efter avslutat uppdrag.

Sen finns relevant kritik, exempelvis för att headhuntingfirmornas seniora partners i en marknad i stark tillväxt numera bara hinner sälja in uppdragen för att överlämna själva jobbet till juniora anställda som saknar kontaktnät, erfarenhet och bedömningskompetens. Slapphet och lathet är en annan branschkritik som har funnits sen 70-talet, och än idag är det samma lilla grupp i adressboken som anses vara högst aktuella kandidater oavsett jobb. Konsekvensen blir förstås att mångfalden förblir oförändrad och genomsnittsåldern på höga chefer ökar med tiden.

Headhuntingsbranschens värdeskapande är ifrågasatt och allt fler stora bolag bygger nu upp en egen inhouse chefsrekryteringsorganisation och hittar sina toppchefer själva.

Läs mer i The Economist-artikeln som berättar om chefsrekryteringsbranschens historia, nuläge och utmaningar; “Corporate headhunters are more powerful than ever”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: Gudrun
 

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen