Chefssekreteraren på väg tillbaka

Som bekant för alla chefer har den administrativa bördan generellt ökat i svenskt arbetsliv under de senaste 20 åren. Vi planerar, skriver policyer, utvärderar, dokumenterar, sammanträder, protokollerar, följer upp och mejlar som aldrig förr.  

Samtidigt har en förändring skett när det gäller fördelningen av arbetet. Det som förr utfördes av specialister som assistenter, sekreterare, administratörer med flera, ska nu utföras av administrativa amatörer – det vill bland annat säga: oss chefer. Och inte har vi något stöd i det arbetet heller. Enligt SCBs yrkesstatistik fanns det på 90-talet 256 000 sekreterare. 2010 hade antalet minskat till 29 000.

Att vi kommer få anställa sekreterare igen är tyvärr föga sannolikt. Men även en AI-sekreterare skulle kunna göra stor nytta för oss chefer. En robot som tar anteckningar under digitala möten, en som läser och svarar på mejl, en som sorterar och arkiverar kvitton och en som ger feedback till medarbetarna. Med mera. Och mycket mer. 

Den amerikanska tidskriften Quartz at work utför experiment med en AI-sekreterare och uppgifter som de ovan, varje vecka. Det kan vara värt att hålla ett öga på för chefer som önskar en minskad administrativ börda. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje vecka Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©  tashatuvango

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen