Corona-rapport: Möjligheten att göra ett bra jobb har försämrats vid hemarbete

Många chefer och arbetsgivare undrar hur coronapandemin har upplevts av medarbetare och andra chefer, samt hur de har påverkats. Och i förra veckan släppte Jobbhälsoindex intressant läsning och nya insikter i en nationell rapport om coronapandemins effekter på svenskt arbetsliv.
 
Några av rapportens slutsatser:

  • Arbetsgivarna över lag får ett gott betyg för de åtgärder som vidtagits på grund av pandemin. Utefter siffror för olika branscher får IT- och telekombranschen bästa betyg.
  • I snitt har omkring 40 procent av kvinnorna och 25 procent av männen oroats för att smittas av Corona på, till eller från jobbet. Medarbetarna är mer oroade för att smittas än chefer.
  • I snitt omkring 25 procent av kvinnorna och 20 procent av männen har oroats för att bli uppsagda som en effekt av pandemin. Chefer är mer oroliga för att bli uppsagda än vad medarbetarna är.

 
Gällande huruvida pandemin kommer att permanenta hemarbete och leda till kontorsdöden kan det vara värt för chefer och HR att notera: 

  • 23 procent av arbetskraften har i huvudsak arbetat från hemmet (vilket de normalt inte gör) på grund av pandemin. Statlig sektor har med sina 35 procent den största andelen medarbetare som har arbetat från hemmet på grund an pandemin.
  • I snitt omkring 50 procent av kvinnorna och 40 procent av männen anser att möjligheten att göra ett bra jobb har försämrats vid hemarbetet.
  • I snitt anser knappt 20 procent att möjligheten att göra ett bra jobb inte har försämrats vid hemarbetet.

 
För mer siffror och fördjupad läsning:
Jobbhälsoindex 2020, Hälsan viktigare än jobbet – Corona-rapport från Jobbhälsoindex
Varannan statligt anställd arbetar hemifrån under pandemin


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

22 04

Hur chefer kan planera för arbetslivet efter covid-19

Av Vibeke Pålhaugen

Alla tycks rörande överens om att vi inte kommer gå tillbaka till det arbetsliv vi hade före covid-19 – särskilt inte tjänstemännen. Lika ense är de flesta… Fortsätt att läsa->

26 02

Stress och utbrändhet accelererar i covid-tider

Av Vibeke Pålhaugen

Arbetsrelaterad stress och utmattning var alarmerande hög redan innan covid-19, men det senaste året har problemet nått nya höjder.
 
Sen länge vet vi rent… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen