Om du är olycklig på jobbet är du sannolikt också olycklig i livet

Siffrorna är otvetydiga; vi blir allt mindre lyckliga. Antalet depressioner ökar och gruppen som anser sig lyckliga minskar ständigt. Sociala medier och coronaviruset är exempelvis katastrofala för vår lycka, enligt Arthur C. Brooks från Harvard Business School.

”Part of the reason is we distract ourselves when we’re lonely with something that’s the equivalent of burgers and fries for a social life. They give you lots of calories and not very much nutrition. There’s a lot of neuroscience behind this, but everybody knows that when you’re bored or you’re lonely and you start looking at your devices and at your phone, you actually get more bored and you get more lonely. This is a huge problem, especially for young adults.”

Om du är olycklig på jobbet är du sannolikt också olycklig i livet. Arthur C. Brooks som undervisar i “Leadership and Happiness” på Harvard Business School berättar i en intervju om två saker som de som är lyckligast på jobbet har gemensamt:

1. De upplever att de förtjänar sin framgång, genom att de skapar värde i livet och arbetslivet, att deras prestationer gör skillnad och att de får bekräftelse och uppskattning för det de gör och åstadkommer.

2. De upplever att de gör något för andra människor och att de är behövda.

Som chefer gör vi därför klokt i att säkerställa att vi organiserar arbetet så att medarbetarna upplever att de förtjänar sin framgång och de – allra helst ansikte mot ansikte – får träffa de människor de skapar värde för på dagarna. Medarbetarna blir inte bara mer lyckliga, men också mer produktiva. 

“A lot of people are spending half of their lives in front of a Zoom screen where it’s hard to earn your success, it’s hard to feel like you’re serving other people, and you don’t even get to see your work buddies. That’s tough stuff.”

Lyssna på intervjun med Harvard’s Arthur C. Brooks på temat “The Secrets to Happiness at Work”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje vecka Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©  peopleimages.com

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

04 12

Sex vinster av att vara dig själv som chef

Av Vibeke Pålhaugen

Autentisk. Den globala ordboksjätten Merriam-Webster har sett en stor ökning av sökningar på ordet, och korat det till Årets ord 2023. I en värld där det aldrig… Fortsätt att läsa->

17 11

Chefssekreteraren på väg tillbaka

Av Vibeke Pålhaugen

Som bekant för alla chefer har den administrativa bördan generellt ökat i svenskt arbetsliv under de senaste 20 åren. Vi planerar, skriver policyer, utvärderar, dokumenterar,… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen