Den mest irriterande kontorsfloskeln 2020

Språket är en viktig del av företagskulturen och vi använder affärsfloskler för att visa att vi passar in på jobbet, enligt professor M Y Brannen vid Copenhagen Business School.
 
Fraserna vi talar om har en livscykel, där det börjar med att någon ”viktig” person hittar på ett uttryck i syfte att få något att låta djupt och genomtänkt, kanske också bättre än det egentligen är. Flocken följer, och efter ett tag verkar det som det enda sättet att uttrycka saken. Men med tiden börjar frasen kännas uttjatad och pinsam, och snart ger den en riktigt dålig smak i munnen. Floskeln dör ut. Kan någon idag – utan ironi – till exempel uttala orden ”tänka utanför boxen”?

Amerikanske affärstidskriften The Atlantic har de senaste veckorna gjort en “corporate buzzword battle” där de mest irriterande floskeluttrycken har korats. Topp sex på listan är:

  1. Lean in
  2. Value proposition 
  3. Holistic approach
  4. Circle back
  5. Loop in
  6. Change agent


Facebooks Sheryl Sandberg är den ”viktiga person” som har gjort uttrycket lean in populärt. Det betyder att fånga möjligheter utan några som helst tveksamheter. Men det är väl inte så väl använt i Sverige (än)? Värdegrund och holistiskt tillvägagångssätt börjar nog närma sig pinsamhetsnivå, medan circle back, loop in och change agent nog fortfarande är fräsigt att säga på många svenska kontor.
 
Läs mer om kontorsflosklar i The Atlantic-artiklarna ”Corporate Buzzwords Are How Workers Pretend to Be Adults” och ”Something We Can All Agree On? Corporate Buzzwords Are the Worst.”


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © utul_1410


Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen