Det kan vara bra för chefskarriären att få sparken

Under tio års tid har det forskats på vad som händer med chefer som går på en riktig smäll. När de får lämna chefsjobbet – antingen på grund av att de har misslyckats i sitt uppdrag eller på grund av övertalighet eller nedläggning.

Till glädje både för chefer som måste gå och de som behöver be någon lämna, visar forskningen att – om hanterat väl – så behöver det inte alls bli så illa.

Av de chefer som tvingats lämna sitt chefsuppdrag fick 68 procent nytt jobb inom 6 månader. Och ännu bättre; 91 procent fick ett likvärdigt eller bättre jobb än det de haft tidigare.

Chefer vars karriärer steg efter smällen gjorde enligt studien tre saker annorlunda mot de vars karriärer sjönk:
1) De ägde sina misstag utan känsla av skuld eller skam.
2) De tog hjälp av sina professionella nätverk för att hitta nytt jobb.
3) De förlitade sig på sin branscherfarenhet.

Läs mer i Harvard Business Review-artikeln “Research: When Getting Fired Is good for your career.”


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©Vasyl
 

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

14 01

Tre saker alla chefer behöver och vad du kan göra om punkt 3 är värdelös

Av Vibeke Pålhaugen

“Fortsätt att göra som du gör” eller “Bra jobbat!” låter lite trevligt, men är värdelöst som feedback för chefer med en önskan om… Fortsätt att läsa->

08 01

Fem förutsägelser om vad som kommer ske på jobbet 2019

Av Vibeke Pålhaugen

The Washington Post har frågat ett antal experter om vilka inte så uppenbara trender som kommer få sitt fäste på arbetsmarknaden under 2019. Det blev en fem punkts lista… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen