Djupt skamfull chef säger upp sig

Chefer tar förebildsuppdraget på olika stort allvar, men i övertygelsen om att en chef måste leva som hen lär är det nog ingen som överträffar Lord Michael Bates, Storbritanniens internationella utvecklingsminister.

Djupt skamfull över att ha anlänt till House of Lords ett par minuter försenad kliver han fram till podiet och ber innerligt om ursäkt. Men för den brittiska lorden duger det inte med detta. Han säger upp sig med omedelbar verkan, samlar ihop sina grejer och lämnar House of Lord ackompanjerad av allas chockerade ”No!”
 
"I’ve always believed that we should rise to the highest possible standards of courtesy and respect."
Lord Michael Bates
 
Lord Bates’ chef statsminister Theresa May meddelar några timmar senare – från ett statsbesök i Kina – att hon inte godkänner ministerns uppsägning.

Se den dramatiska minuten i House of Lords. 
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

14 02

Chefers eviga saknad efter oplanerad tid

Av Vibeke Pålhaugen

Att chefer behöver utrymme för att tänka, och marginaler för spontana möten och att ta hand om akuta problem, är ingen nyhet. Och de flesta har någon gång fått… Fortsätt att läsa->

12 02

Att leda och jobba med personer som saknar självinsikt

Av Vibeke Pålhaugen

Personer med självinsikt – som vet vilka de är och ser hur deras beteende påverkar omgivningen, och tar ansvar för det – är enligt studier en bristvara på… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen