Djupt skamfull chef säger upp sig

Chefer tar förebildsuppdraget på olika stort allvar, men i övertygelsen om att en chef måste leva som hen lär är det nog ingen som överträffar Lord Michael Bates, Storbritanniens internationella utvecklingsminister.

Djupt skamfull över att ha anlänt till House of Lords ett par minuter försenad kliver han fram till podiet och ber innerligt om ursäkt. Men för den brittiska lorden duger det inte med detta. Han säger upp sig med omedelbar verkan, samlar ihop sina grejer och lämnar House of Lord ackompanjerad av allas chockerade ”No!”
 
"I’ve always believed that we should rise to the highest possible standards of courtesy and respect."
Lord Michael Bates
 
Lord Bates’ chef statsminister Theresa May meddelar några timmar senare – från ett statsbesök i Kina – att hon inte godkänner ministerns uppsägning.

Se den dramatiska minuten i House of Lords. 
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

17 08

Chefer belastar underställda med onödigt arbete

Av Vibeke Pålhaugen

I den eviga chefsjakten på produktivitet är många chefer sina egna värsta fiender. En ny forskningsstudie från Stanford University har kommit fram till att chefer oavsiktligt… Fortsätt att läsa->

13 08

Framgång kan trigga det sämsta i oss chefer

Av Vibeke Pålhaugen

Tesla-chefen Elon Musk är en påminnelse om att stor chefsframgång kan bli en otäck katalysator för ett mörkare beteende. Musk har av New York Times beskrivits som ”the… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen