Drömmen om en chefslös tillvaro

Drömmen om att få vara sin egen chef är uråldrig, och med ”tech-bolag” som Uber, Foodora och Airbnb har den chefslösa drömmen blivit uppnåelig för fler. Även i andra branscher har olika icke-permanenta former av egenanställning växt fram. Men den så kallade gigekonomins utveckling har nu visat sig bli mer av en mardröm.

En ny forskningsstudie från University of California konkluderar med att

“for all its app-enabled modernity, the gig economy resembles the early industrial age… the sharing economy is truly a movement forward to the past.”

Gig-ekonomin har på sina områden (åter)avreglerat förhållandet arbetstagare / -givare, vilket underminerar de arbetstagarrättigheter som våra förfäder har kämpat för det senaste århundradet. Såväl arbetskraftens ekonomiska osäkerhet som personliga utsatthet har därför ökat.

Vissa arbetsgivare – det vill säga chefer – använder gigekonomins momentum till att skaffa sig hyperflexibla kostnader och mindre ansvar på de anställdas bekostnad. Det ger oss mycket att fundera över.

Läs mer i The Quartz-artikeln “The gig economy is quietly undermining a century of worker protections”.

Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: virtualpictures.com

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

11 06

Utmattningssyndrom är numera alltid jobbets fel

Av Vibeke Pålhaugen

Världshälsoorganisationen (WHO) skapade rubriker när de sista veckan i maj offentliggjorde om att utbrändhet numera officiellt ska klassificeras som arbetsplatsrelaterad och en uppenbar… Fortsätt att läsa->

04 06

Jobbrelationer – dämpa din irritation, besvikelse och stress

Av Vibeke Pålhaugen

Relationer på jobbet – till medarbetare, chefskollegor och högre chefer – är för väldigt många chefer en källa till glädje, men också till… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen