Få hjälp att säga nej till möten

Det är ett irrationellt beteende när vi chefer tackar ja till möten vi på förhand vet inte kommer addera värde för oss. Men vetenskapen har hittat flera orsaker, där de två främsta förklaringarna är

  • individens rädsla och oro för att göra en annan person upprörd eller ledsen
  • företagens ogenomtänkta och urspårade mötesnormer.

Genom att få ned antalet timmar i mötesrummen behöver vi inte förlita oss på kväller och helger för att ”få jobba lite”. Och en sund väg är att utveckla den egna förmågan att säga nej, eller att driva frågan om mötesnormer inom företaget. Ett annat alternativ är att outsourca gränssättningen till en mjukvara. En artikel i Quartz at work tipsar:

  • Blockera tid i din (delade) kalender
  • Använd appar (exempelvis Toggle) som analyserar och sammanställer din spenderade mötestid med förhoppningen att det ska förbättra beslutsfattandet.
  • Använd mjukvara (exempelvis My Analytics) som (bland annat) frågar dig om du vet vad du håller på med när du bokar in ännu ett möte i kalendern.

 
Läs mer i The Quartz-artikeln “If you have a hard time saying “no” to meetings, let software do it for you”.
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: jovannig

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

19 08

8 steg mot att (våga) delegera mera

Av Vibeke Pålhaugen

Ökad produktivitet, motivation och ansvarstagande är de oomtvistliga fördelar som verksamheter upplever när cheferna är bra på att delegera. Ett extra plus är att… Fortsätt att läsa->

12 08

Att leda förändring, med förändringströtta medarbetare

Av Vibeke Pålhaugen

Förändringsledning var tidigare något som chefer behövde tillämpa någon gång vartannat år. I dagens ledarskap är det en vardagssyssla, eftersom chefsuppdraget… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen