Fem vd-myter

Det finns många missuppfattningar om uppdraget att vara verkställande direktör och högsta chef. The Washington Posts ledarskribent Jena McGregor går igenom fem myter:

  1. Verksamheten står och faller med vd:en
  2. Vd:ar behöver hög lön för att motiveras och inte lämna
  3. Vd:ar tjänar det som står i årsredovisningen
  4. De bästa vd’arna är extroverta, karismatiska ledare
  5. Vd:erfarenhet gör dig bättre lämpad att bli politiker och statsledare

​För konkreta exempel och relevant forskning läs mer i Washington Post-artikeln ”Five myths about CEOs”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©zummolo

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

14 04

Drömmen om en chefslös tillvaro

Av Vibeke Pålhaugen

Drömmen om att få vara sin egen chef är uråldrig, och med ”tech-bolag” som Uber, Foodora och Airbnb har den chefslösa drömmen blivit uppnåelig för… Fortsätt att läsa->

05 04

Varför underpresterande chefer får sitta kvar för länge

Av Vibeke Pålhaugen

Chefsvardagen är full av svåra beslut, men få ger lika mycket ångest och sömnlösa nätter som beslutet att säga upp en lågpresterare eller någon… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen