Framgång kan trigga det sämsta i oss chefer

Tesla-chefen Elon Musk är en påminnelse om att stor chefsframgång kan bli en otäck katalysator för ett mörkare beteende. Musk har av New York Times beskrivits som ”the Donald Trump of Silicon Valley”. På senaste tiden har han skrivit det ena bisarra Twitterinlägget efter det andra, där han ger sig på investerare, media, anställda och sociala medier. Lågvattenmärket var kanske då han kallade en av dykarna som räddade de tolv pojkarna ur en grotta i Thailand för pedofil. Han må vara en stor visionär och mycket framgångsrik, men detta beteende undergräver Musks ledarskap.

Att framgångsrika chefer är excentriska, svåra och labila är ingenting nytt, och det kan vara lätt att tro att de når framgång på grund av sina mörkare karaktärsdrag. Men mer sannolikt så lyckas de trots det knepiga beteendet, vilket då förvärrar de mörkare och oönskade karaktärsdragen.

Forskning visar på fyra psykologiska riskfaktorer för framgångsrika chefer att spåra ur:

Hybris – att ha en övertro på sina egna förmågor och att vara oberättigat nöjd med sig själv.

Narcissism – när framgång skapar en smickrande självbild som förstoras av media och omgivningen. När chefen väl ifrågasätts eller utmanas är reaktionen ofta aggressiv och argumentationen förhållandevis hård.

Isolering –  att vara omgiven av ja-sägare och ha svårt för att ta feedback och dåliga nyheter. Den uppblåsta självbilden blir en självuppfyllande profetia.

Lägre självkontroll – när framgång minskar hotet om misslyckandets konsekvenser. Det i sin tur kan göra en chef mer autentisk och avslappnad, men det kan också leda till ett mörkare excentriskt och antisocialt beteende som förstör både relationer och produktivitet.

Självklart är det möjligt att bli en framgångsrik chef och samtidigt undvika dessa fyra psykologiska utmaningar. Mer om hur det går till kan du läsa i Harvard Business Review-artikeln ”Why Great Success Can Bring Out the Worst Parts of Our Personalities”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©peshkov

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen