Gör ”agilt” begripligt med appar, basket och Kopernikus

Agilt ledarskap och agil HR är bara två av många exempel på att det mesta på jobbet ska vara agilt numera. En stor utmaning är dock att begripligt kunna förklara vad agilt i praktiken betyder.

I en artikel i Forbes används liknelser för att göra skillnaden mellan agil och icke-agil verksamhet mer begriplig och lättförklarlig:

Verksamhetens målbild: En Kopernikusianskrevolution – “Delighting the customer”
Från fokus på att tjäna pengar till fokus på att öka kundnyttan. I en komplex och snabbföränderlig värld måste allt kretsa kring kunden. Det är som Kopernikus revolutionerande upptäckt om solen och jorden; för att maximera lönsamheten behöver företaget rotera kring kunden och inte tvärt om.

Verksamhetens arkitektur: Amerikansk fotboll vs basket
Från byråkrati där individer bland annat har förutbestämda roller och rapporterar till en chef, till ett modus där de anställdas fulla kapacitet utnyttjas – ofta genom små självstyrande team som arbetar i korta cykler.

Det är som amerikansk fotboll vs basket. En tvåtimmars basketmatch har minst 60 minuters aktiv speltid. I jämförelse har en tretimmars match i amerikansk fotboll bara 11 minuters aktiv speltid. Den övriga tiden läggs på att fotbollstränaren berättar för spelarna vad de ska göra och vad de har gjort rätt och fel. Som liknelse lägger byråkratiska organisationer 50 procent av tiden på att rapportera vad som har gjorts, håller på att göras och ska göras. I agila verksamheter läggs mer eller mindre all tid på att direkt skapa kundnytta.

Verksamhetens dynamik: PC vs iPhone appar
Från strukturer som skapar silos och internt konkurrerande stuprörstänk – till en nätverkande organisation där konstlade hinder mellan olika delar av organisationen är borttagna. Idéer och information flödar i alla riktningar, och inte bara topp-down. Samarbetet mellan teamen är lika bra som inom teamet.
 
Det är som PC vs smarttelefonappar. På PC:n fungerar de olika programmen för sig själva och interagerar dåligt med andra program. För att få saker gjorda behöver vi ständigt stänga ner och öppna upp olika program. Smartelefonens appar däremot interagerar per automatik smidigt och snabbt med varandra.
 
Läs fördjupad beskrivning läs i Forbes-artikeln “Explaining Agile To Your Boss? Here’s How”.
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © .shock

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen