Hantera din oro inför (corona)hösten

När statsepidemiolog Anders Tegnell den sista dagen i juli uppmanade till fortsatt hemarbete under hösten kom det som en betungande nyhet för väldigt många tjänstemän. Hoppet om att vi så sakteligen skulle få återgå till det normala försvann. 
 
Samtidigt flaggade Tegnell för att ”det finns signaler om att hemarbete och att vara så socialt isolerad kan ge negativa effekter på det psykiska välbefinnandet”, och han föreslog att ”arbetsgivare måste fundera över hur man lägger upp det”.

För oss chefer finns det flera sätt att planera för en sund höst för såväl våra medarbetare som oss själva. Och med kunskap om hjärnans irrgångar erbjuds två insikter som gör det möjligt att minska både ångest och oro

Tänk inte för mycket, försök att bara vara
Att försöka bekämpa den ovissa hösten och sin egen oro med tankeverksamhet är meningslöst, eftersom framtiden är så oförutsägbar. I brist på fakta gällande vad som verkligen kommer ske hamnar vi bara i en negativ spiral av grubblerier som leder till eskalerad oro och ångest – vilket triggar hjärnans amygdala som gör oss benägna att reagera som de urtidsmänniskor vi i grund och botten fortfarande är; genom att slåss eller fly. Det gör oss (ännu) mindre rustade att hantera tillvaron och tiden som kommer. Lösningen är att bryta mönstret och att försöka bli bekväma med att bara vara, och hantera känslorna som kommer längs vägen. Det i sin tur gör det möjligt för hjärnan att uppleva ett lugn, vilket ökar tålamod och fokus.

Rikta dig utåt, inte inåt
Ett annat sätt som amygdala kapar hjärnan på vid kris och osäkerhet är att vi blir mer självcentrerade och egoistiska i såväl tanke som handling. Att bryta det mönstret är avgörande nu eftersom att visa omtanke och att sätta andras behov framför våra egna är just det som får oss att må bra och prestationsdugliga – särskilt under perioder av ovisshet och svårigheter.

Det är ironisk att hjärnan vid kriser styr oss mot att avvisa och ignorera precis det vi behöver för att fungera och må bra. Den goda nyheten är att vi kan träna oss själva till att övervinna vår ”default psychology”.

Genom fem enkla frågor och 10 minuters träning kan hjärnan bemästras och ledas rätt enligt artikeln ”Anxious About What’s Next? Here’s How to Cope” i Harvard Business Review.

 
Foto: GoodIdeas


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen