Hur att överleva – och kanske till och med blomstra – under årets andra nedstängning

Efter en sensommar och tidig höst med ljuspunkter har nu Europa i varierande grad och med olika åtgärder behövt stänga ner igen. Smittspridningen har fått ny och oväntad fart under senhösten.

Adam Grant; professor vid Wharton, världskänd organisationspsykolog och expert på ”the world of work” har tre tips på hur att överleva – och kanske till och med blomstra – under årets andra nedstängning:

Acceptera osäkerheten och var flexibel
Människan avskyr osäkerhet och oförutsägbarhet, men är å andra sidan otroligt anpassningsbar. Det är inte alltid den starkaste, utan snarare den som förmår anpassa sig som överlever. ”Gilla läget”, anpassa dig bäst du kan – och hitta styrkan att göra det under tuffa svårigheter som du har tagit dig igenom tidigare.

Gläd dig över det du inte behöver göra– JOMO (joy of missing out)
Gör en lista över saker du är glad att för tillfället inte behöva göra; som till exempel trängas i kollektivtrafiken varje dag, kliva ur mjukisbyxorna bara för att det är måndag, umgås med vissa kollegor på kontoret med mera.

Blicka framåt - tänk på framtiden
Dröm om allt du har att se fram emot på jobbet (och i privatlivet) när pandemin är över. En mer flexibel jobbtillvaro, möten där det skämtas och skrattas, att få träffa medarbetare varje vecka eller kanske att få klä upp sig emellanåt.

Läs mer i World Economic Forum artikeln “Much of Europe is back in lockdown. Psychologist Adam Grant has tips on how to cope”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto:  ©  mm_201

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen