Hur barndomens spöken påverkar ditt ledarskap

Det finns omständigheter som kan hindra personlig utveckling, men en av de viktigaste blir sällan diskuterad; att vi brottas med spöken från uppväxten. Barndomens familjedynamik har vi med oss in i (chefs)jobbet och det påverkar vår syn på auktoritet, identitet och kontroll. Därför är det lätt hänt att vi på jobbet återgår till mönster från barndomen. Jag blir mitt femåriga jag när jag förhandlar med chefen, eller jag beter mig som jag gjorde med mina småsyskon i vissa situationer med kollegorna.

I en artikel i senaste numret av Harvard Business Review uppmuntras chefer att undersöka sina mönster från barndomen, för att sen bestämma vilka som bör omformas och förädlas och vilka som behöver upphöra. Det kallas för ”family-system theory”.

Det är sex faktorer från familjedynamiken som oftast visar sig på jobbet:

1. Värderingar och övertygelser​
”Utbildning är det viktigaste.” ”Det viktigast är att du är en omtänksam person.” ”Låt aldrig någon se dig ledsen.” ”Pappa vet bäst, du måste göra som han säger.” Familjens värderingar och ”sanningar” som du växte upp med utgör familjens kärnidentitet och styr individuellt beteende.

2. Roller
Den roll du har inom familjen brukar i regel också vara den roll du faller in i på jobbet.

3. Hemligheter
Hur din familj under uppväxten hanterade hemligheter och svåra händelser påverkar hur du kommunicerar och agerar idag.

4. Gränser och struktur
Om att komma för sent, middagstider, bestraffningar vid övertramp, semesterplanering, vem som fattar beslut med mera. Familjer har olika syn på struktur och gränser, och de flesta känner sig mest bekväma i organisationer vars struktur och gränser liknar barndomshemmets.

5. Trianglar
Relationstrianglar är väldigt viktiga determinanter i familjedynamiken.

6. Förväntningar och kontroll
Vilka förväntningar finns fortfarande kvar på dig från barndomen? Lever du upp till dem? Är du nöjd med dem?

För konkreta exempel samt frågor som hjälper dig kartlägga dina egna spöken och hur du kan förändra dig, läs I Harvard Business Review-artiklen “Familiy Ghosts in the executive suit”. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © New Africa

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen