Hur chefer kan planera för arbetslivet efter covid-19

Alla tycks rörande överens om att vi inte kommer gå tillbaka till det arbetsliv vi hade före covid-19 – särskilt inte tjänstemännen. Lika ense är de flesta om att framtiden kommer erbjuda en mix av gammalt och nytt; så kallad hybrid.

Men hur planerar man som chef för att hybriden ska få den bästa blandningen? Det är temat i det senaste numret av Harvard Business Review. Enligt artikeln ”How to do Hybrid Right” är rekommendationen tydlig; chefer behöver ta hänsyn till en mix av verksamhets- och individuella faktorer.

Ekvationens faktorer är tid och plats med följande fyra huvudalternativ:

  • Kontoret 9–17
  • Kontoret närsomhelst
  • Varsomhelst 9–17
  • Varsomhelst närsomhelst


I chefsbeslutet om hur man ska jobba i framtiden är rekommendationen att se på lösningen ur fyra olika perspektiv:
 
1. Jobb och uppgifter
Vad driver produktiviteten – energi, fokus, koordinering och samarbete – för varje jobb och uppgift?
Hur påverkas dessa faktorer av ändringar gällande tid och plats? 
 
2. Anställdas situationer och preferenser
 
3. Projekt och arbetsflöden
Hur blir jobbet gjort – behov av samarbete, samverkan, koordinering med mera?
 
4. Inkludering och “fairness”

Mer läsning med praktisk stöd och konkreta case-exempel hittar du i Harvard Business Review “How to Do Hybrid Right”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Fokussiert

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen