Hur du undviker att fler säger upp sig när många slutar

Statistiken visar att rekordmånga människor säger upp sig från sina jobb, eller funderar på att göra det. Det är en av pandemins konsekvenser och kallas för ”the Great Resignation”. Smittoeffekten, det vill säga när fler lämnar, är något som nu oroar stora delar av chefskåren.

Harvard Business Review tipsar oss chefer hur vi ska mota uppsägningarna i grind:

1.Skapa en känsla av fast mark
Våra hjärnor är inte skapade för att hantera den mängd osäkerhet som vi numera möter både på jobbet och privat. Därför gynnas alla av att vi chefer skapar trygghet och kontroll för medarbetarna där det är möjligt, exempelvis genom att försäkra dem om att du själv kommer stanna.

2.För en nära dialog med medarbetarna
Genom regelbundna check-ins kan du bedöma både individernas och gruppens kapacitet, göra eventuella omprioriteringar och samtidigt få koll på vad dina medarbetare har framför sig den närmaste tiden.

3.Möjliggör autonomi i arbetet
Låt medarbetarna i största möjliga utsträckning bestämma hur, när och var de ska utföra sina arbeten.

4.Uppmuntra ifrågasättande
Låt medarbetarna känna sig trygga i att det är okej att säga nej, eller att ifrågasätta en deadline.

5.Värna om ditt team
När någon har slutat och teamet är decimerat är det nödvändigt att chefen gör förhållandevis brutala prioriteringar, och ger tydliga beslutskriterier för att belastningen på de som är kvar inte ska bli för stor.

6.Få ihop teamet – ”vi gör det här tillsammans”.

För mer läsning och konkreta tips kolla Harvard Business Review-artikeln “How to motivate your team when people keep quitting.” 
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Tanja Naturfoto

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen