Hybridarbetets kluriga chefsavvägningar

Med coronapandemin och uppmaningen att jobba hemifrån har flexibiliteten ökat enormt kring var och när vi jobbar. Skiftet har varit nödvändigt för samhället i stort, men fokus har i mindre utsträckning varit på vad som är bäst för anställd, verksamhet och kund. Det vill säga produktiviteten.

Så snart pandemin tillåter kommer vi chefer därför behöva justera avvägningarna mellan tid och plats, och fatta mer medvetna beslut om bästa arbetssätt. Sannolikt kommer det avvika från såväl pre-corona (09–17 på kontoret) och nu (hemma någon gång mellan 08–22). Framtiden kommer befästa begreppet hybridarbete.

När och var vi utför vårt arbete påverkar energi och fokus, samt möjligheterna till samarbete och koordinering av arbetet med kollegorna. Och det i sin tur avgör hur produktiva vi är på jobbet.

En artikel i MITSloan Management Review ger oss chefer fyra principer att stödja oss på under framtida vägval:

Plats: Se till att kontoret bjuder in till samarbete
Plats: Se till att hemarbetet blir en källa till energi
Tid: Låt ej-jobba-samtidigt tiden boosta fokus
Tid: Möjliggör att jobba-samtidigt-tiden blir basen för koordinering

För konkreta exempel och djupläsning gå till MITSloan Review-artikeln ”Four Principles to Ensure Hybrid Work Is Productive Work”.  


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Corona Borealis
 

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen