Kristian Luuk som (mellan)chef gör det mindre ensamt att vara chef

På nyåret släppte SVT humorserien Dips, som nog kan erbjuda många chefer en kombination av skratt och igenkänning.

Arbetsplatsen är anrika Utrikesdepartementet och i huvudrollerna är två nyanställda tillika inkompetenta diplomater, och deras ännu mer oförmögna arbetsledare. Även hon (misslyckad) diplomat. En viktig biroll är deras tålmodiga chef expeditionschefen, spelad av Kristian Luuk.

För ovanlighetens skull är det chefen som är den kompetenta och vettiga i den här TV-serien. Så det är bara att luta sig tillbaka och reflektera kring chefskaraktären Luuks feedbackförmåga, konfliktoräddhet och framförallt episka tålamod. För hur många chanser ska egentligen högfrekvent ”skadegörande” medarbetare få? Och apropå det, kanske kommer du tack vara Luuk till insikten att din egen chefstillvaro inte är så knepigt ändå.

Som smakprov på TV-serien kan du kolla fyra utvalda klipp; från första mötet mellan chef och nya medarbetare, den första utskällningen, uppföljning av delegerad arbetsuppgift och kanske bäst av allt från när en medarbetare insisterar på att Luuk inte är chef, utan mellanchef...  

Chefen och den oförmögna arbetsledaren.

Första mötet mellan chef och medarbetare.

Första utskällningen.
Kina har varit på besök, och som representationsgåva har de fått ett kinachack, Handelsministern blev nästan skjuten under minglet och ingen hämtade upp fruarna på Arlanda. Notera medarbetarens slutreplik efter chefens utskällning.

När medarbetaren insisterar på att du inte är chef, utan mellanchef.

Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

19 08

8 steg mot att (våga) delegera mera

Av Vibeke Pålhaugen

Ökad produktivitet, motivation och ansvarstagande är de oomtvistliga fördelar som verksamheter upplever när cheferna är bra på att delegera. Ett extra plus är att… Fortsätt att läsa->

12 08

Att leda förändring, med förändringströtta medarbetare

Av Vibeke Pålhaugen

Förändringsledning var tidigare något som chefer behövde tillämpa någon gång vartannat år. I dagens ledarskap är det en vardagssyssla, eftersom chefsuppdraget… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen