Smarta kvinnliga chefer kommunicerar inte som män

Kvinnliga chefer har länge bombarderats av råd om hur de ska bli mer framgångsrika i ett arbetsliv som fortfarande domineras av män. De handlar mycket om kommunikation, bland annat hur kvinnliga chefer behöver undvika att använda ”svagt språk”. Att bli mer som män; mer bestämda. Det är välmenande råd – som tyvärr är missledande. 

Kvinnor är inte idioter, skriver Wharton-professorn Adam Grant i The New York Times. Kvinnliga chefer använder inte ”Jag tror att…”, ”Kan det bero på…”, ”Möjligen…” och liknande för att de är osäkra eller blyga. Enligt mängder av studier nyttjar kvinnor det ”svaga språket” för att det faktiskt leder till att de får vad de vill ha.

I vårt samhälle finns en stereotyp uppfattning att kvinnor bör vara varma och omhändertagande, och män bestämda och dominanta. Bred forskning visar att om kvinnor inte uppför sig enligt denna modell så reagerar omgivningen negativt, vilket exempelvis visar sig genom att den kvinnliga chefen inte får vad hon vill ha.

Det är självklart upprörande att kraftfulla kvinnor som hävdar sin rätt bestraffas, men enligt Grant är inte lösningen att ge kvinnor meningslösa råd om att börja kommunicera som en stereotypisk man. 

"Instead of punishing women for challenging stereotypes, we should be challenging the stereotypes themselves."

Läs mer om hur Adam Grant föreslår att det ska gå till i the New York Times-artikeln “Women Know Exactly What They’re Doing When They Use ‘Weak Language’”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje vecka Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: ©  Johnathan

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen