Lyckas i förändringsarbete genom att fokusera mer på det som inte ska ändras

Att driva igenom förändring är ofta en rejäl chefsutmaning som långt ifrån alltid slutar med framgång. Nya studier visar att mer fokus på det som inte ska ändras ökar chanserna till att förändringsarbetet lyckas.

Forskarna kallar det vision of continuity – där ledaren kommunicerar inte bara vad som ska förändras, men också den värdefulla kärna som förblir oförändrad och som gör organisationen till vad den är. Människor trivs bäst när det finns sammanhang, stabilitet och kontinuitet – och är således mer öppna för framtida förändringar om de ges en tydlig röd tråd till det som är och har varit. Känslan av osäkerhet sänks och därmed också motståndet till förändring.

För mer läsning och exempel kolla Quartz at work-artikelen ”The best way to get teams to embrace change, according to science.”

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje vecka Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Andrii Yalanskyi

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

21 09

Chefernas ”första hjälpen” för den mentala hälsan allt viktigare

Av Vibeke Pålhaugen

Att ge första hjälpen till en medarbetare på arbetsplatsen är det många chefer som fått lära sig. Men hur många av oss vet hur vi bäst hanterar en medarbetares… Fortsätt att läsa->

05 09

Om du är olycklig på jobbet är du sannolikt också olycklig i livet

Av Vibeke Pålhaugen

Siffrorna är otvetydiga; vi blir allt mindre lyckliga. Antalet depressioner ökar och gruppen som anser sig lyckliga minskar ständigt. Sociala medier och coronaviruset är exempelvis… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen